ARANŽMAN S HRVATSKIM VODAMA I HOLDINGOM

USKOK istražuje poslove Bandićeva kuma

16.10.2009 u 08:32

Bionic
Reading

Državno odvjetništvo i USKOK već mjesecima istražuju eventualne nezakonitosti u poslu sanacije Velikog potoka na zagrebačkom Črnomercu, vrijednom oko stotinu milijuna kuna, u koji su uključeni i gradski i državni novac

Istražna tijela žele otkriti kako se u 100 milijuna kuna vrijednom poslu sanacije Velikog potoka na zagrebačkom Črnomercu, za koji su Hrvatske vode i Zagrebački holding angažirale poduzeće Vodoprivreda, na kraju našla tvrtka Tigra, u vlasništvu Milana Penave – kuma zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, otkriva Novi list.

Poduzeće Bandićeva kuma dosad se javljalo kao izvođač u nizu poslova koje je dodjeljivao Grad Zagreb, a ovo je prvi slučaj u kojem ga Državno odvjetništvo istražuje u poslu gdje je, preko javnog poduzeća Hrvatske vode, potrošen i državni novac.

Svi Tigrini poslovi

Famozna Tigra dobila je niz gradskih poslova. Gradili su kućicu za zetovcena Črnomercu, obnovu drvenog paviljona u Parku V. Nazora i gradnju spornih zahoda u Dubravi za čiji je jedan kvadratni metarGrad izdvojio nevjerojatnih 11 tisuća eura. Tigra je i rekonstruirala tramvajsko stajalište na Gupčevoj zvijezdi.


Odluku o sanaciji Velikog potoka i tamošnjeg klizišta donio je zagrebački gradonačelnik Bandić, a troškove u startu procijenjene na 53 milijuna kuna trebali su snositi Grad Zagreb i Hrvatske vode. Državno poduzeće trebalo je dati 30 posto ukupnog iznosa, a Grad Zagreb ostatak novca. Cijeli projekt delegiran je Zagrebačkom holdingu, a ugovorom o sufinanciranju precizirano je da će Holding poslove povjeriti Hrvatskim vodama, a da će ta državna tvrtka te iste poslove povjeriti Vodoprivredi. Tako su Hrvatske vode, kao naručitelj poslova, sklopile ugovor s izvođačem radova Vodoprivredom i podizvođačem Hidrocommercom, i to u srpnju 2008. Samo tri mjeseca kasnije, u radove je uključena i Tigra, za poslove vrijedne gotovo osam milijuna kuna.

Želeći razjasniti razloge zbog kojih je Tigra bez ikakva javnog natječaja naknadno uključena u posao, Državno odvjetništvo zatražilo je očitovanje Uprave za javne poslove Ministarstva gospodarstva. Ta je uprava zatražila pojašnjenje od Hrvatskih voda i Grada Zagreba, ali su od onih koji financiraju cijeli posao, koji je u međuvremenu dodatkom ugovoru narastao sa 53 na sto milijuna kuna, dobili u najmanju ruku čudne odgovore. Grad Zagreb u ožujku je odgovornost prebacio na Zagrebački holding, a Hrvatske vode ustvrdile su pak da ni po kojoj osnovi 'nisu uključene u realizaciju predmetnih radova'. Državna tvrtka koja je dala 30 posto novca za sanaciju Velikog potoka i potpisala ugovor s Vodoprivredom o tim poslovima na kraju tako tvrdi da s time nema ništa.

Upravi za javne nabave nije ostalo ništa drugo nego da u Vodoprivredu pošalje inspektore ne bi li oni, češljajući dokumentaciju, utvrdili kako se Bandićev kum našao u poslovima koje financiraju grad i država. Tamo su inspektori, pokazuje njihov nalaz dostavljen Državnom odvjetništvu, pronašli ugovor koji je 23. listopada prošle godine Vodoprivreda potpisala s Tigrom.

Penavino poduzeće ugovorilo je izgradnju odvodnje i vodoopskrbnih cjevovoda na području Črnomerca premda su za te poslove registrirani i kvalificirani i Vodoprivreda i njezin partner Hidrocommerce, izvođač i podizvođač radova.

Također je utvrđeno da je Vodoprivreda tvrtki Tigra platila samo 3,1 milijun kuna, dakle ni polovicu ugovorenog iznosa, a predstavnik Vodoprivrede inspektorima je, stoji u nalazu, izjavio da je Penavino poduzeće izvelo trećinu ugovorenih radova, a da je ostatak posla Tigra izravno ugovorila s Gradom Zagrebom i Zagrebačkim holdingom. Unatoč tome, Grad Zagreb prethodno je tvrdio da s poslom nema ništa.

Svi ovi nalazi upućeni su Državnom odvjetništvu, a tamo doznaje Novi list da se na osnovi toga u istragu Holdinga i Hrvatskih voda uključio i USKOK. U cijeloj priči najviše ih je zainteresirala Tigra, jer su zaključili da se to poduzeće često pojavljuje u poslovima koji su dodijeljeni mimo javnog natječaja.