ZAGREB - MAESTRO GRADNJA

USKOK istražuje Bandićevo limeno kazalište

22.03.2009 u 21:28

Bionic
Reading

Na koji je način te pod kojim uvjetima tvrtka Maestro gradnja sudjelovala u zamjenama zemljišta sa Zagrebom te pri tome ostvarivala materijalnu korist, predmet je kriminalističke obrade koju je, neslužbeno doznaje Večernji list, USKOK zatražio od Ravnateljstva policije

ZAGREB - Istražitelje, naime, zanima što se krije iza zamjene zemljišta – namijenjenog izgradnji montažnog limenog kazališta iz Potsdama – između grada i tvrtke Maestro gradnja.

Odlukom Poglavarstva iz 2007. godine zagrebačka je gradska vlast odlučila Maestro gradnji ustupiti četiri tisuće četvornih metara na Trešnjevci, u zoni visoke stambene gradnje, u zamjenu za gotovo 23 tisuće četvornih metara u novozagrebačkom naselju Sloboština, budućoj lokaciji limene barake koju je gradonačelnik Milan Bandić Zagrepčanima predstavio kao poklon brandenburške prijestolnice.

Ubrzo je pak ustanovljeno da će njemački 'dar' porezne obveznike stajati 30 milijuna kuna. Iako je sudski vještak Damir Kurfürst procijenio da je vrijednost zemljišta u Sloboštini 953 kune po četvornom metru, a na Trešnjevci dvije tisuće kuna, Zagreb je odlučio isplatiti i 12 milijuna kuna Maestro gradnji, tvrdeći da se radi o razlici tržišne vrijednosti zamijenjenog zemljišta.

Zbog utaje poreza od gotovo 1,3 milijuna kuna direktor Maestro gradnje Marijan Bijelić, koji živi u Austriji, te još dvanaest osoba, s kojima je on rodbinski povezan, nepravomoćno su osuđeni na karlovačkom Općinskom sudu početkom veljače na trogodišnje i dvogodišnje uvjetne kazne.

Osim što je Zagreb skupo platio limenu baraku sa 600 mjesta za sjedenje, platio je također i 80.000 eura za sudjelovanje na natječaju koji je raspisao Potsdam. Osim toga, Zagreb je platio i 85.000 eura za uređenje potsdamskog trga na kojem se kazalište nalazilo. U vrijednost kazališta ulaze i troškovi njegova rastavljanja, prijevoza i ponovog postavljanja. Ta je pak aktivnost porezne obveznike stajala dodatnih 18 milijuna kuna. Valja dodati da će 'limenko' trebati još popravaka jer mu prokišnjava krov, a ima i problema s grijanjem i zvučnom izolacijom.

Uz Maestro gradnju USKOK je također, doznaje Večernji list, od policije zatražio kriminalističku obradu zamjene zemljišta između Zagreba te tvrtki Munis, Geoprojekt, Zagrebgradnja i Gredelj. U većini slučajeva sudski vještak nije procijenio vrijednost nekretnina, a zamjene su se često obavljale i po početnoj cijeni građevinskog zemljišta iz 1998. godine.