KAZNENA PRIJAVA

USKOK istražuje Antu Markova

04.02.2009 u 09:00

Bionic
Reading

Na zahtjev USKOK-a, bivši šef Službe za suzbijanje krijumčarenja Carinske uprave RH, Robert Matijević dopunio je kaznenu prijavu što ju je podnio protiv Ante Markova, predsjednika Uprave JANAF-a i predsjednika Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost u prošlom sazivu Sabora, kojom ga sumnjiči za zlouporabu položaja i ovlasti, odnosno krađu dokumenata iz saborske arhive

Riječ je o dokumentaciji što je dokazivala krijumčarenje cigareta, nafte i sirove kave, kao i protuzakoniti rad djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova RH i službenika Carinske uprave. Matijević je, kako tvrdi, tu dokumentaciju Markovu predao 23. svibnja 2003. godine nakon saslušanja pred članovima Odbora, dok je Markov kasnije izjavljivao kako saslušanja nije ni bilo, poričući i postojanje dokumentacije, piše Novi list

Markov je kao državni dužnosnik onemogućio otkrivanje gospodarskog kriminaliteta i korupcije u državnim institucijama što proračunu RH nanose veliku štetu, navodi Matijević koji je već podnio prijavu protiv Markova, no USKOK ništa do sada nije poduzimao. Ipak, prije nekoliko dana zamjenica ravnatelja USKOK-a Mira Baričević zatražila je od Matijevića da prvotnu prijavu dopuni, jer se, kako doznajemo, radilo o preopćenitim optužbama na račun Ante Markova.

U dopunjenoj prijavi Matijević je detaljno opisao kako su na sastanku uz Markova bila nazočna još dva tadašnja člana Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost – Ivan Štajduhar i Borislav Graljuk.

– Za vrijeme sastanka iznio sam svoja saznanja o krijumčarenju cigareta u Tvornici duhana Rovinj, o međunarodnom krijumčarenju naftom i naftnim derivatima, te o činjenici da ni policija ni Carina ništa u tim slučajevima ne poduzimaju, napisao je u prijavi Matijević dodajući kako je nakon sastanka Markovu predao pedesetak službenih dokumenata koji su potkrepljivali njegove riječi.

No, Markov mu se nakon tog susreta više nikada nije javio, a kada je tražio uvid u zapisnik sa saslušanja iz Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost dobio je odgovor da dokumentacije u saborskoj arhivi nema. Naknadno je Matijević tražio novo saslušanje pred Odborom, no aktualni predsjednik Ranko Ostojić nije udovoljio njegovom zahtjevu. Ipak, Nacionalno vijeće za praćenje provedbe Nacionalnog programa suzbijanja korupcije kojim predsjeda SDP-ovac Željko Jovanović pristalo je saslušati Matijevića. To se jučer, unatoč zakazanom terminu, nije dogodilo.

Naime, nakon jednosatne rasprave Vijeće je zaključilo kako bi prije Matijevićevog saslušanja trebalo dobiti očitovanje Ranka Ostojića, pa će bivši šef carinske Službe za suzbijanje krijumčarenja dobiti poziv za neku od narednih sjednica.