PLUTAJUĆA MINA VIDAKOVIĆ

USKOK ima svjedoka koji je vidio Sanadera da prima mito?

Bionic
Reading

Je li Drago Vidaković, bivši dugogodišnji šef Hypo Leasing Kroatien, koji trenutačno živi i radi u Kaliforniji, doista ključni svjedok koji će potvrditi da je Ivi Sanaderu isplaćena provizija u slučaju Hypo od 3,6 milijuna kuna?

Vidakovića je kao svjedoka jučer predložila zamjenica ravnatelja USKOK-a Tamara Laptoš, a prijedlog za njegovim saslušanjem opravdala je navodom da je USKOK za njega doznao nakon podizanja optužnice. Smatraju da Vidaković ima važna saznanja za slučaj, pa bi trebao svjedočiti o svojoj povezanosti s Hypom, odnosima Ive Sanadera i Guntera Striedingera, o isplati provizije i ugovaranju kredita, o ulozi Eugena Laxe

Ipak, ono najvažnije o čemu bi Vidaković trebao svjedočiti susret je Wolfganga Kulterera i Ive Sanadera na jednom parkiralištu u Klagenfurtu, tijekom kojeg je bilo i nekakve primopredaje, a koju je on navodno vidio.

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list,Drago Vidaković je u pisanoj izjavi, među ostalim, naveo da je početkom1995. godine slučajno vidio Sanadera i Kulterera na parkiralištu ispredHypo banke u Klagenfurtu. Dok je bio na parkiralištu, navodno ga jeprivukao dolazak auta zagrebačkih tablica. U njemu je, kako tvrdi, vidiosupružnike Ivu i Mirjanu Sanader.

Međutim, zanimljiva stvar u cijeloj priči oko Vidakovića jest to da se on, kako neslužbeno doznaje Večernji list, sam javio tužiteljstvu, a što bi mogla iskoristiti i Sanaderova obrana. Naime, ne treba zaboraviti da je Vidaković pod istragom zbog sumnje da je hrvatski Hypo Leasing oštetio za 18,5 milijuna kuna pa će Sanaderova vjerojatno pitati je li Vidaković sjedanje na klupu za svjedoke i svjedočenje protiv Sanadera uvjetovao povoljnijim položajem za sebe u postupku koji se protiv njega vodi.

Ali nije ni to sve, naime, Vidaković bi, s obzirom na to da on nije saslušavan u istrazi, već će svoj slobodni iskaz dati kada dođe u sudnicu, mogao reći svašta, pa i ono što ide u prilog tužiteljstvu, kao i ono što ide u prilog obrani zbog čega predstavlja plutajuću minu.

GLAZBENIK U ZEMLJI SNOVA

Vidaković je dijelu javnosti poznat i kao glazbenik, gitarist koji je djelovao u bendu Dragonfly te nastupio kao pratnja Dadi Topiću i Dragonflyu na Eurosongu. Glazbenu karijeru sada gradi u Los Angelesu, gdje je i prije često boravio, a SAD mu je oduvijek bio zemlja snova.

Kao čelnika Leasinga, svi ga se sjećaju kao osobe čvrste ruke, što je, uostalom, rezultiralo i dobrim rezultatima poslovanja, ali pamte i da je u slobodnim trenucima bio spreman na fešte.

Podsjetimo, Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu Vidakovića sumnjiči da je kao šef Hypo Leasinga tijekom 2007. i 2008 sudjelovao u izvlačenju 18,5 milijuna kuna preko fiktivnih računa, pri čemu su mu 'asistirala' još trojica njegovih suradnika: Željko Rupić, Albert Modrich i Marijan Šegota.

Prema istražnom zahtjevu, Vidaković i ostali sumnjiče se da su isplatili 11 milijuna kuna za nepostojeće informatičke usluge. Taj je novac, bez odgovarajućih ugovora o poslovnoj suradnji, kako se sumnja, isplaćen na račun obrta Marijana Šegote, iako je taj obrt iz sudskog registra izbrisan još 1999. godine.

Prema istražnom zahtjevu, daljnjih sedam milijuna kuna isplaćeno je na račun jednog obrta, pri čemu su se također koristili fiktivni računi za informacijske usluge i nepostojeće najmove. Vidakovića se sumnjiči i za malverzacije pri navodnom najmu dvorane, za što je jednoj tvrtki plaćeno više od 45.000 eura. ŽDO u istražnom zahtjevu nije tražio određivanje pritvora za Vidakovića.