SVJEDOK DEMANTIRAO JEŽIĆA

USKOK: Fazekasovo svjedočenje nije istinito

17.05.2012 u 14:32

Bionic
Reading

USKOK-ova tužiteljica na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu u aferi Ina – MOL prigovorila je istinitosti iskaza svjedoka obrane Imre Fazekasa koji je suprotno iskazu krunskog svjedoka tužiteljstva Roberta Ježića kazao da pet milijuna eura na računu Ježićeve švicarske tvrtke Xenoplast nije bilo namijenjeno Sanaderu

Tužiteljica Vanja Marušić smatra da Fazekas nije govorio istinu kada je govorio o razlozima sklapanja ugovora s Ježićevom tvrtkom koja mu je, kako je kazao, trebala pomoći u ostvarenju projekta Družba Adria u Hrvatskoj.

Uvažavajući iskaz svog krunskog svjedoka Ježića USKOK smatra da je pet milijuna eura na računu njegove tvrtke bilo prvi dio od ukupno 10 milijuna eura mita zbog kojega je Sanader mađarskom MOL-u prepustio upravljačka prava u Ini.

Ježić je na sudu ispričao da je MOL-ov novac na njegov švicarski račun došao upravo posredstvom Fazekasa koji se predstavljao kao pouzdanik mađarske naftne kompanije. Tvrdi da to dokazuje i Fazakaseva posjetnica na kojoj je uz naziv njegove tvrtke i logo MOL-a. Svjedok je to pojasnio riječima da je uz MOL-ov na posjetnici i logo tvrtke Rusnjeft, s obzirom da su te kompanije u jednakim udjelima vlasnici poduzeća ZNB koje je zastupao u poslu s Ježićem.

Fazekas je kazao da je Ježiću u dva navrata uplatio ukupno pet milijuna eura zbog zemljišta u Omišlju, ali i političkih veza kojima bi se pomogla realizacija projekta.

Tužiteljstvo je, međutim, zanimalo zbog čega je, iako svjestan da je projekt Družba Adria propao i da od posla s Ježićem nema ništa, povrat novca od Xenoplasta zatražio tek kada je Ježić u ovom postupku svjedočio protiv Sanadera.

Također, tužiteljica je ustvrdila i da Janaf u Omišlju, nedaleko od zemljišta koje je Fazekas navodno želio kupiti, već ima skladišta energenata, no svjedok je odgovorio kako mu je rečeno da su ta skladišta rezervirana.

'Od Družbe Adria još nisam odustao. Kontaktirao sam s Hypo bankom i predao im dokumentaciju u svrhu kupovine Ježićevog zemljišta na Omišlju', kažao je Fazekas, dodavši da Hypo banka na tom zemljištu ima hipoteku kao zalog za raniji Ježićev kredit.

Tvrdnje da novac na Xenoplastovu računu nije bio namijenjen Sanaderu, kako tvrdi USKOK, Fazekas je prvi put iznio mađarskim istražiteljima koji su potom odbacili hrvatske sumnje o povezanosti MOL-ovog direktora Zsolta Hernadija s navodnim Sanaderovim mitom.

Njegovu je priču, navodno, potkrijepio i vlasnik Russnjefta Mihail Guceriev koji bi na suđenju hrvatskom premijeru, također kao svjedok obrane, trebao svjedočiti sutra.