SPORNA I PRIVATIZACIJA TLM-a

Uskok će ispitati Sanadera i Kosor

18.05.2010 u 11:29

Bionic
Reading

U istrazi oko malverzacije strujom na relaciji HEP – šibenski TLM – Aluminij iz Mostara ipak će se ispitati predsjednica Vlade Jadranka Kosor te ključni ministri u Vladi koji su bili u Upravnom odboru HEP-a Ivan Šuker, Božidar Kalmeta i Petar Čobanković, ali i bivši premijer Ivo Sanader, piše današnji Večernji list pozivajući se na neformalne izvore

Proizlazi to iz informacija koje je Večernji list dobio od osoba koje su involvirane u cijeli slučaj, ali i iz dokumenata koji su u posljednje vrijeme dospjeli u javnost.

Osim štete od oko 600 milijuna kuna koja je državi nastala jer je HEP kupovao skupu struju i po povlaštenoj, višestruko nižoj cijeni je prodavao TLM-u, a ovaj čak devedeset posto te struje još jeftinije prebacivao Aluminiju, u žarištu istrage je i sama privatizacija TLM-a.

Prema tvrdnji USKOK-a, za takav slijed, pripremanje prodaje šibenske tvrtke konzorciju Adrial, a posebice za otpis duga i saniranje štete koja je HEP-u prouzročena ovakvim poslom, odgovoran je tadašnji potpredsjednik Vlade Damir Polančec koji je obmanuo članove Vlade navodeći da su HEP-u gubici nastali zato što se nije dopustilo povišenje cijene struje kućanstvima.


Kada se u javnosti pojavio dokument od 19. travnja 2007. o prihvaćanju ponude konzorcija Adrial za privatizaciju TLM-a koju je potpisala tadašnja zamjenica premijera Jadranka Kosor, to je shvaćeno kao dodatni argument za tezu Polačnecove obrane prema kojoj ne može on sam odgovarati za štetni posao sa strujom, nego iza toga stoji Vlada i vrh HDZ-a.

No odluku o davanju suglasnosti na prijedlog konačnog teksta ugovora o prodaji i prijenosu dionica TLM-a i prijedlog konačnog teksta ugovora o razvrgnuću suvlasništva između Hrvatskog fonda za privatizaciju i društva TLM, potpisao je Ivo Sanader

Ta je odluka bila zadnji akt oko preuzimanja šibenske tvornice lakih metala i jedan od važnijih razloga zbog kojih će istražitelji ipak pozvati na saslušanje bivšeg premijera Sanadera, ali i po svemu sudeći, njegovu nasljednicu Kosor. Ipak, u istrazi se smatra da bi ključne informacije u rasvjetljivanju poslovanja sa strujom koje je bilo na štetu države ipak mogao dati Ivan Mravak, bivši čelni čovjek HEP-a koji je osumnjičen zajedno s Polančecom.

Mravak je, navodno, odgovarao na sva ta upozorenja da je svjestan toga da sklapa štetne poslove, ali se i žalio da se na njega vrši politički pritisak. U redovima istražitelja neformalno se može čuti da je cijela priča sa strujom i poslom, od kojega je na kraju korist imao Aluminij iz Mostara te kupci TLM-a, zasnovana na vertikali koja je išla od Mravka, preko Polančeca pa izravno do bivšeg premijera Ive Sanadera. Ističu i da upravo tu vertikalu pokriva i odvjetnik Anto Nobilo, aktualni branitelj Damira Polančeca.