ZAGREB

Usklađeni statuti bolnica sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, Bandić kaže da mu 'cmoljenje' Nogala 'ništa ne znači'

23.12.2019 u 18:33

Bionic
Reading

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine na sjednici su u ponedjeljak većinom glasova prihvatili statute bolnica sedam bolnica i specijalnih ustanova čiji je osnivač Grad te uskladila sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, a oporba tvrdi da je tako ispunjen formalni uvjet za smjenu ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak

Sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti usklađen je statut Klinike za psihijatriju Vrapče, Psihijatrijske bolnice 'Sveti Ivan', Specijalne bolnice za zaštitu djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama Goljak, Psihijatrijske bolnice za djecu i mladež, Specijalne bolnice za plućne bolesti, Specijalne bolnice za bolesti dišnog sustava djece i mladeži Srebrnjak i Kliničke bolnice 'Sveti Duh'.

Točka o usklađivanju statuta sedam bolnica čiji je osnivač Grad Zagreb sa Zakonom o zdravstvenom osiguranju, promatrana je u kontekstu odluke Upravnog vijeća Srebrnjaka o smjeni Bore Nogala, za koju neki tvrde da je nezakonita jer je trebalo biti imenovano sedmeročlano Upravno vijeće u mjesto sadašnjeg peteročlanog. Oporba tvrdi da su vladajući usvojili statute bolnica kako bi bili ispunjeni formalni uvjeti za smjenu.

Tomašević: Ovo je neviđena blamaža za Grad Zagreb

U ime Kluba zastupnika lijevog bloka Tomislav Tomašević ocijenio je kako je ovo neviđena blamaža za Grad Zagreb.

'Pola godine bolnice nemaju usklađene Statute, pa tako ni Srebrnjak. Blamaža je kada zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičevič kaže da to nije znala i da je to saznala u prosincu. Kako je moguće da to ne zna?', upitao je taj zastupnik.

Neviđena blamaža je, dodao je, kada to Upravno vijeće nema predstavnika Ministarstva zdravstva i kada na osnovu Gradskog kontrolnog ureda smjeni ravnatelja, a taj ured nema ovlasti stručnog nadzora.

  • +5
Zagrebačka gradska skupština Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić

Blamaža je, kaže, kada zamjenica gradonačelnika kaže da nije znala za nalaze HZZO-a i kaže da je za navodne nepravilnosti doznala tek u prosincu, a HZZO tvrdi da je uredno slao sve nalaze svim uredima svake godine.

'Gradska uprava je optužila bolnicu za nadrilječništvo, to je teška optužba, skandalozna. Ako se to pokaže točnim, onda cijelo Upravno vijeće treba snositi posljedice. Ovo je potpuni šlamperaj', ustvrdio je Tomašević.

HNS-ov gradski zastupnik Tomislav Stojak upitao je što je Upravno vijeće, koje je postavio Grad Zagreb, radilo sedam godina ako je Nogalo nezakonito zapošljavao, proizvodio financijske gubitke za bolnicu i ako su se djelatnici bavili nadrilječništvom.

U ime Kluba gradskih zastupnika GLAS-a i HSU-a Anka Mrak-Taritaš kazala je da da će se još jedanput priča sa smjenom morati ponoviti te je poručila da cijela priča šalje lošu sliku građanima.

U ime Kluba gradskih zastupnika SDP-a i Naprijed Hrvatska! - Progresivni savez Matej Mišić pita je li Upravno vijeće svjesno donosilo nezakonite odluke zbog čega je za danas sazvana izvanredna sjednice dok se Zvane Brumnić začudio što su se svi statuti nakon što se nisu uspjeli uskladiti godinu dana - uskladili preko noći.

Vladimir Andrić (HSLS) istaknuo je kako se kao jedan od razloga smjene Nogala navodi milijun kuna duga te podsjetio na dug od 40 milijuna kuna u bolnici Sv. Duh zbog grešaka liječnika 2015. i 2016. godine nakon čega se ništa nije dogodilo.

Bandić: Nalaz Gradskoga kontrolnog ureda potvrdila inspekcija Ministarstva zdravstva

Gradonačelnik Milan Bandić ustvrdio je da je smjena Bore Nogala zakonski legitimna te poručio da će netko u Gradskom uredu za zdravlje, tko nije na vrijeme reagirao da Statute treba uskladiti, i odgovarati.

Za Nogala je ustvrdio da radi medijski cirkus te da se na negativan način poistovjetio s bolnicom.

'Ako netko radi djelatnosti koje nije ugovorio sa HZZO-om, a Grad izdvoji devet milijuna kuna, treba snositi konzekvence jer o tome nije informirano Upravno vijeće ni Grad. Pa nije to bolnica Milana Bandića nego javna ustanova, ravnatelji odlaze i dolaze, ali institucija treba funkcionirati', kazao je gradonačelnik.

Poručio je da mu 'ni suze ni cmoljenje dotičnog ravnatelja' ništa ne znače, već mu znači nalaz kontrolnog ureda koji je potvrdila i inspekcija Ministarstva zdravstva prije pet dana.

'Stvari su kristalno jasne, sve je zakonski legitimno, nepravilnosti su točne i netko treba snositi konzekvence', istaknuo  je Bandić.