RADOVI I JAKE KIŠE

Urušio se dio Kineskog zida

08.08.2012 u 21:11

Bionic
Reading

Zbog jakih kiša i građevinskih radova urušio se dio Velikog kineskog zida. Lokalne vlasti su izvijestile kako je pokrenuta istraga, a radovi na konzervaciji i obnovi već su počeli, prenosi HRT

Ovo nije prvi put da se to događa. Zid se urušava zbog ljudskog nemara i nedostatka novca za održavanje, ali i rudarskih iskopavanja. Prema prijašnjem pisanju britanskog Daily Telegrapha, u pojedinim područjima Kine čak 80 posto zida je u ruševinama.

Prema podacima najnovijeg istraživanja, objavljenima u lipnju, Veliki kineski zid dva i pol puta je duži nego što se pretpostavljalo - 21.196 kilometara. Nakon završetka istraživanja utvrđeno je da se zid proteže kroz 15 kineskih pokrajina i autonomnih regija. U dužinu je uključena ne samo zidana fortifikacija nego i druge obrambene građevine, rovovi i prirodne barijere.

Veliki kineski zid počeo se graditi prije više od 2200 godina kao zaštita od stranih osvajača, a poslije su ga vladarske dinastije nekoliko puta širile i jačale. Danas je samo 8,2 posto originalnog zida ostalo netaknuto, a ostatak je u lošem stanju. Kineski zid je na listi Svjetske baštine od 1987. godine, a 2007. proglašen je i jednim od sedam svjetskih čuda.