SPECIJALCIMA NA KOMUNALNI PREKRŠAJ

Urša Raukar: Nema predaje!

11.02.2010 u 11:16

Bionic
Reading

Glumica i aktivistica Urša Raukar i nakon noći provedene u policijskoj postaji ističe da se Pravo na grad neće predati i da će nastaviti s akcijama za spas Varšavske, unatoč policijskoj represiji. Nada se da će slanje specijalaca na prosvjednike zbog komunalnog prekršaja biti kraj gradonačelničkog mandata Milana Bandića

U razgovoru za tportal Urša Raukar otkriva kako su prošle noći prosvjedinici privedeni u policiju.

'Specijalci su u tri sata ujutro stigli s komunalnim redarima, deložirali aktiviste s krova kontejnera, ispilili vrata i ušli unutra po nas ostale. Komunalni redari su tražili da odemo, ali smo pružali pasivni otpor, pa su nas specijalci iznijeli. Pozivi na mobitelima su nam bili blokirani', priča nam Raukar, umorna od besane noći provedene u policiji.

Odnijeli su ih prvo u 'maricu', a onda u policiju gdje su ih rasporedili u dvije prostorije, da bi nakon dva do tri sata svih dvadeset i troje prosvjednika spremili u jednu prostoriju u kojoj su dočekali jutro.

'Policija je bila korektna, postupali su u okviru svojih ovlasti i ja im ništa ne zamjeram, ali zamjeram njihovim nalogodavcima koji su pokazali zavidnu razinu represije.'

Po čijem nalogu je obavljena akcija?, upitali smo.
'Specijalci su nas iznijeli po nalogu komunalnih redara to jest Milana Bandića', odgovorila je Raukar i istaknula kako je nezapamćen slučaj da je netko zbog komunalnog prekršaja poslao specijalce na građane.

Nije željela precizirati kakvim će se akcijama nastaviti borba Prava na grad za Varšavsku, ali poručila je da se sigurno neće predati.

'Prosvjed je legalan način borbe i u njega smo krenuli nakon što smo iscrpili sve druge legalne metode - na sve naše upite i prigovore nijedno državno tijelo ne odgovara, a Grad je promijenio sve propise da bi ispunio Bandićev dogovor s Horvatinčićem. Ministarstvu kulture smo poslali 17-18 dopisa u tri godine, nismo dobili nijedan odgovor iako su dužni odgovoriti u roku od 15 dana', upozorila je Raukar i još jednom poručila da se iskreno nada kako će slanje specijalaca na (mirne) prosvjednike označiti kraj Bandićeve vladavine Zagrebom.

U policiji se još uvijek nalazi 17 uhićenih prosvjednika, puštaju ih od osam ujutro, jednog po jednog (Raukar je puštena tek u 8.30). Policija kaže da je šestero od dvadeset i troje uhićenih pustila na slobodu 'jer je utvrđeno da nema prekršajnih elemenata'.

Intenzivirat ćemo akcije!

Teodor Celakoski, predsjednik udruge "Pravo na grad" koja je zajedno sa Zelenom akcijom organizirala prosvjede i postavljanje kontejnera u Varšavskoj ulici, izjavio je kako je noćašnja policijska intervencija uklanjanja kontejnera i uhićenja 23-oje prosvjednika neprimjeren za jedan komunalni prekršaj.

Ovakva intervencija policije na jedan komunalni prekršaj je apsolutno jedna politička svinjarija i zato od Gradske skupštine tražimo da o tome raspravlja na današnjoj sjednici, izjavio je Celakovski jutros na konferenciji za novinare prije sjednice zagrebačke Gradske skupštine.

Rekao je kako je policijska intervencija u Varšavskoj ulici trajala dva i pol sata, kako je uništen Trojanski konj i uklonjeni kontejneri koje su aktivisti postavili kao info punktove te je privedeno je 23-oje njihovih aktivista. Celakoski je rekao i kako su aktivisti bili vezani cijevima međusobno i za kontejnere, te su vatrogascima pilili te cijevi.

"Smatramo ovu intervenciju potpuno neprimjerenom za jedan komunalni prekršaj. Mi nismo blokirali Varšavsku ulicu, mi smo blokirali mogućnost početka radova", rekao je Celakoski.

Također je ustvrdio kako radovi nisu još uvijek mogući jer nije izdano rješenje Ministarstva zaštite okoliša vezano za žalbe stanara. Najavio je da će prosvjednici ubuduće intenzivirati akcije.

Na konferenciji prosvjednika sudjelovali su i glumac Vili Matula, povjesničarka umjetnosti Snješka Knežević, ekonomistica i sociologinja Saša Poljanec Borčić.