PROVOKACIJA NA DAN POBJEDE

Urinirajući Staljin po gradovima Ukrajine

09.05.2012 u 15:01

Bionic
Reading

Na 9. svibnja, Dan pobjede Sovjeta nad nacističkom agresijom, te u danima kada cijela Europa obilježava antifašističku pobjedu, ukrajinski nacionalisti su u tri grada svoje države postavili 'zlatni kip' sovjetskog vožda i zločinca Josifa Staljina koji vrši malu nuždu

Uspjelo im je to u glavnom gradu Kijevu, u Dnjipropetrovsku, te u centru zapadne Ukrajine, Lvivu (Lavov). Organizator akcije je nacionalistička organizacija Rodina. Kipovi, koji vjerojatno neće dugo potrajati na mjestima na kojima su postavljeni, izrađeni su od pozlaćenog drveta i može se očekivati da će polarizirati zemlju iznimno teške povijesti.

Antisovjetski i nacionalistički sentimenti jaki su na zapadu Ukrajine, dok je istočni dio većinski proruski i rusofon. Jedan od najvećih Staljinovih krimena u Ukrajini jest tzv. Gladomor: velika glad u Ukrajini i drugim sovjetskim predjelima 30-ih godina prošlog stoljeća, direktna posljedica Staljinove prisilne kolektivizacije privrede. Bešćutni projekt u mukama je pobio nekoliko milijuna ljudi. Nakon neuspjelog društveno-agrarnog inženjeringa, Staljinov režim ostavio je milijune žitelja pogođenih regija da umru od gladi, pri čemu su odredi NKVD-a čak ubijali one koji se pokušavali domoći velikih gradova. 

Bivši ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko proglasio je Gladomor genocidom. Službena Moskva odbija sudbinu Ukrajine promatrati odvojeno podsjećajući da su istom pošasti bili pogođeni dijelovi Rusije te današnjeg Kazahstana. Tragedija se danas prečesto politizira i koristi za nacionalistička prepucavanja, umjesto da joj se pristupi humanistički.

Staljin nema mnogo simpatizera u zapadnoj Ukrajini. Desetak godina nakon Gladomora, tijekom 2. svjetskog rata na njezinom je teritoriju djelovalo više gerilskih vojski od kojih su neke bile Hitlerovi kolaboracionisti, a danas ih dežurna naci-patriotska ideologija promovira u narodne heroje.