SPREMNI ZA ULTRU

Uređenje najveće plaže na Jadranu pri kraju: Pogledajte ušminkani Žnjan

29.06.2018 u 15:44

Bionic
Reading

Novi ugostitelji na splitskom Žnjanu službeno su danas preuzeli svoje nove kafiće, njih ukupno osam, a svi će početi s radom u idućih nekoliko dana. Na najvećoj plaži na Jadranu, s koje je prošle godine uklonjeno tridesetak bespravnih objekata, uoči idućeg tjedna i početka Ultra Europe festivala sve će biti spremno za privremeni režim rada, koji će trajati tijekom ovog i idućeg ljeta

Sama plaža je dotjerana, proradila je spasilačka služba, postavljeno je desetak sklopova javnih WC-a i ormarića za zaključavanje stvari, uređeno oko dvije i pol tisuće kvadrata novih 'zelenih otoka', a parkiralište je ograđeno i dovedeno u donekle pristojno stanje. Ugostiteljski sklopovi - njih sedam u blizini mora i jedan uz prometnicu - sastoje se od po dva jednaka modula i terase veličine 300 do 400 četvornih metara.

Na samom platou vidljivi su obrisi šetnice i budući pješački koridori, no oni će do daljnjega ostati poludovršeni jer svako betoniranje, asfaltiranje ili popločavanje zahtijeva građevinske dozvole - a njih neće biti dok se ne izmijene urbanistički planovi, dodijele koncesije i formalno razradi konačni projekt uređenja ove plaže. Na Žnjanu je napravljena 'trijaža' kako bi normalno funkcionirao do pravog i konačnog rješenja izrađenog u Studiju Ante Kuzmanića, koji je pobijedio na javnom natječaju, te kako bi izgledao urednije nego u doba kada je ondje carevala bespravna gradnja.

  • +17
Na uređenju Žnjana bile su angažirane gototovo sve splitske komunalne tvrtke Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Petranović

Na uređenju su proteklih mjeseci bile angažirane gotovo sve splitske komunalne tvrtke. Dio gradske oporbe prozivao je vlast jer se navodno 'grade ceste i postavlja infrastruktura', za što je potrebna građevinska dozvola, no odgovoreno im je da se radi tek o osiguravanju priključaka za kafiće, za što dozvole ne trebaju.

Direktor gradske tvrtke 'Spalatum DMC' Ante Šunjić objavio je da će bageri i strojevi na Žnjanu boraviti još dva dana i potom ga napustiti, a nakon toga mogući su jedino 'sitni kozmetički popravci'.

Između parkirališta na sjevernom i kupališno-ugostiteljske zone na južnom dijelu, središnji dio platoa rezerviran je za dječje sadržaje, trampoline, igrališta i slične sadržaje, koji će se ovdje također postaviti idućih dana.

Upravo ovdje sredinom rujna postavit će se montažni teniski stadion, na kojemu će se održati polufinalni susret Davis cupa između Hrvatske i SAD-a.