prirodne katastrofe

Uragani, poplave i požari su ove godine osiguravajuća društva koštale vrtoglavih 115 milijardi dolara

01.12.2022 u 14:18

Bionic
Reading

Uragan Ian i druge prirodne katastrofe prouzročili su u ovoj godini oko 115 milijardi dolara osigurane štete, znatno iznad desetogodišnjeg prosjeka, procijenio je u četvrtak švicarski reosiguravatelj Swiss Re

Ukupna je ekonomska šteta u ovoj godini 268 milijardi dolara, od čega su 122 milijarde pokrivene osiguranjem, navodi osiguravatelj.

Prirodne katastrofe prouzročile su štetu od 115 milijardi dolara, a ostalih sedam milijardi izazvao je čovje, dodaje Swiss Re, dodavši da iznos nadmašuje prosjek unatrag 10 godina, koji iznosi 81 milijardu dolara.

Tako su u ovoj godini procijenjeni osigurani gubici, drugu godinu zaredom, premašili 100 milijardi dolara, u skladu s prosječnim godišnjim rastom iznosa od pet do sedam posto u proteklih 10 godina.

Najveću je osiguranu štetu, od procijenjenih 50 do 65 milijardi dolara, prouzročio uragan četvrte kategorije Ian, koji je u rujnu poharao Floridu, svrstavši se, po iznosu, na drugo mjesto, nakon uragana Katrina u 2005. godini.

Dodatnih više od 50 milijardi dolara osiguranih gubitaka izazvale su "sekundarne nepogode", poput poplava i tuča, izračunali su u Swiss Reu.

Požar u Amazoniji Izvor: EPA / Autor: FERNANDO BIZERRA JR

Izdvajaju i poplave u Australiji, nakon obilnih kiša u veljači i ožujku, s procijenjenom štetom od četiri milijarde dolara.

Francuska je pak pretrpjela najžešće oluje s tučom u povijesti, s osiguranim gubicima koji su dosegnuli procijenjenih pet milijardi eura.

Švicarski reosiguravatelj izdvaja i zimske oluje u Europi u veljači, s procijenjenim osiguranim gubicima većim od 3,7 milijardi dolara.

Naglašavaju i da su prirodne i katastrofe koje je prouzročio čovjek u ovoj godini odnijele više od 11.000 ljudskih života, dodajući da brojka ne uključuje smrtne slučajeve povezane s toplinskim udarima u Europi.

Njemački osiguravatelj Munich Re trebao bi objaviti godišnje izvješće o katastrofama u siječnju, napominje Reuters.