jugoistok teksasa

Uragan Harvey odnio 50 ljudskih života, potraga za preživjelima još traje

02.09.2017 u 09:12

Bionic
Reading

Spasioci mukotrpno pretražuju poplavljena područja na jugoistoku Teksasa u potrazi za ljudima preživjelima nakon prolaska tropske oluje Harveya, a predsjednik Donald Trump zatražio je od Kongresa 7,85 milijardi američkih dolara za ublažavanje katastrofe

Zbog oluje, jedne od najrazornijih koja je pogodila Sjedinjene Države, svoje je domove moralo napustiti milijun ljudi, a strahuje se da je 50 ljudi poginulo u poplavama koje su paralizirale Houston, podignule razinu rijeke na rekordnu visinu i prekinule opskrbu pitkom vodom u Beaumontu u Teksasu, gradu od 120.000 ljudi.

Trumpova administracija u pismu Kongresu zatražila je 7,85 milijardi američkih dolara kao početnu pomoć nastradalim područjima. Savjetnik za domovinsku sigurnost Bijele kuće Tom Bossert rekao je novinarima u četvrtak da će pomoć dolaziti u fazama.

  • +17
Posljedice uragana Harvey Izvor: Reuters / Autor: ADREES LATIF

Teksaški guverner Greg Abbott upozorio je da će njegova država možda trebati više od 125 milijardi dolara.

Bossert je kazao da Trumpova administracija želi da Kongres odobri mjere za ublažavanje katastrofe kao samostalne, a ne da ih doda drugim mjerama, poput dopuštenja da se podigne stopa duga.

Američka vlada ima zakonsko ograničenje koliko novca može posuditi da se pokrije proračunski deficit kao rezultat toga što Washington troši više no što prikupi porezima. Samo Kongres može povećati to ograničenje. Trump namjerava ponovno posjetiti poplavljeno područje u subotu.

Premda se u Houstonu razina vode spustila u mnogim područjima, gradonačelnik Sylvester Turner pozvao je na dobrovoljnu evakuaciju na zapadnoj strani grada. On je rekao da poplavljena područja mogu biti u opasnosti dok vojni inženjeri nastavljaju puštati vodu u susjedno područje Buffalo Bayoua da spriječe pucanje brane i nasipa.