'nasilje nad ustanovom'

Upravno vijeće vukovarskog Veleučilišta poništilo natječaj za izbor dekana

07.03.2018 u 16:41

Bionic
Reading

Upravno vijeće Veleučilišta Lavoslava Ružičke iz Vukovara na izvanrednoj sjednici održanoj u srijedu donijelo je odluku o poništenju natječaja za izbor dekana Veleučilišta koji je raspisan polovicom siječnja, potvrdio je Hini dekan Veleučilišta Mirko Smoljić koji je ocijenio kako je donesenom odlukom 'izvršeno nasilje nad ustanovom i Statutom vukovarskog Veleučilišta'

'Naš Statut predviđa da dekana bira Stručno vijeće koje prijedlog kandidata dostavlja na Upravno vijeće koje može donijeti odluku o dekanu ili raspisati novi natječaj, ali ovdje se traži poništenje natječaja za što mogućnost ne postoji u Statutu, i to je kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti', kazao je dekan Mirko Smoljić čiji mandat istječe krajem rujna i koji je, kako je kazao, kao profesor kaznenog prava upozorio članove Upravnog vijeća da će poništenjem natječaja počiniti kazneno djelo, ali bezuspješno.

Po njegovim riječima, natječaj se mogao 'elegantno završiti' po Statutu tako da se ne izabere niti jedan kandidat te raspiše novi natječaj.

'Zašto se ovo nasilje pravi, ne znam. Mislim da je cilj nekima u pozadini da se od vukovarskog Veleučilišta napravi slučaj', ocijenio je navodeći kako na Veleučilištu studira oko 950 studenata na koje se loše može odraziti sve što se događa oko natječaja za izbor dekana vukovarskog Veleučilišta.

  • +12
Vukovarska svakodnevica Izvor: Pixsell / Autor: Grgur Zučko

Pojašnjava kako Upravno vijeće veleučilišta čini pet ljudi, od kojih trojicu postavlja Ministarstvo kulture, jedan dolazi iz Stručnog vijeća Veleučilišta, dok je jedan predstavnik radnika.

'Ukratko, tri glasa od osnivača odlučuju o tome tko će biti dekan', ustvrdio je dodajući kako je nakon što je natječaj za dekana raspisan, ministrica kulture Blaženka Divjak ubrzo smijenila dotadašnja dva člana Upravnog vijeća i imenovala dvojicu novih članova koji su, čim su imenovani i njihovi mandati verificirani zatražili poništenje natječaja za izbor dekana. Dodaje kako je Upravno vijeće najprije odbilo njihov zahtjev, ali su oni zatražili održavanje izvanredne sjednice Vijeća na kojoj je u srijedu njihov zahtjev podržao i predsjednik Upravnog vijeća Viktor Gotovac.

'Meni ne preostaje drugo nego da na ovo nasilje reagiram podnošenjem kaznene prijave protiv onih članova Vijeća koji su glasovali za poništenje natječaja, što ću i učiniti preko naše pravne zastupnice', poručio je dekan Mirko Smoljić ocijenivši kako iz svega stoji politika ali 'ne bi o imenima'.

Predsjednik Upravnog vijeća Veleučilišta Lavoslava Ružičke Viktor Gotovac nije želio komentirati odluku Vijeća o poništenu natječaja za dekana na koji se osim sadašnjeg dekana Mirka Smoljića prijavila i jedna kandidatkinja iz Zagreba.