ilegalni prelazak granice

Upravni sud potvrdio rješenje o protjerivanju turskog državljanina

18.02.2020 u 14:30

Bionic
Reading

Upravni sud u Zagrebu potvrdio je rješenje glinske policijske uprave o protjerivanju turskog državljanina Kadaffija Incea uhićenog početkom siječnja u ilegalnom prelasku granice preko krijumčarskog lanca organiziranog u Velikoj Kladuši

Tijekom policijskog postupka utvrđeno je da je taj turski državljanin još lani u studenom krenuo migrantskom rutom preko Grčke, Makedonije, Srbije i Bosne i Hercegovine gdje je stigao početkom prosinca. U Bosni i Hercegovini je boravio u Bihaću u raznim prihvatnim smještajima i napuštenim objektima. Početkom siječnja krenuo je s grupom od desetak ljudi autobusom prema Velikoj Kladuši gdje su ih dočekala dva vodiča koji su pričali na arapskom jeziku.

Iz Velike Kladuše 5. siječnja u večernjim satima skupina migranata je uz pomoć vodiča ilegalno prešla državnu granicu i ušla u Hrvatsku na nepoznatom mjestu. Pješačili su gotovo cijelu noć i to uglavnom šumama i napuštenim mjestima, te su ih u šumi u blizini jedne prometnice uputili da čekaju dva osobna automobila koji su ih trebali prevesti prema Zagrebu.

Nakon vožnje od otprilike pola sata, zaustavila ih je i privela policija. Tijekom ispitivanja, turski državljanin je kazao da je prije polaska na put iz Turske putem telefona njegova obitelj kontaktirala osobu koja im se predstavila imenom Izettin, preko koje je dogovorena cijena od 3000 eura koji su ostavljeni posredniku u Turskoj i to za putovanje do Francuske. Taj je novac trebao biti plaćen nakon dolaska na krajne odredište.

Turski državljanin uhvaćen u ilegalnom prelasku naveo je da u Hrvatskoj nema rodbine niti poznanika niti dovoljno novca da si može platiti smještaj u Hrvatskoj, kazao je i da mu je namjera bila otići u Francusku te da se ne želi dragovoljno vratiti u Bosnu i Hercegovinu.