IGUMAN NOSIO ČETNIČKO ZNAKOVLJE

Upravitelj manastira Krka novinaru prijetio smrću

28.03.2012 u 13:03

Bionic
Reading

Iguman manastira Krka Aleksandar Bogojević 13. ožujka verbalno je napao novinara Jutarnjeg lista Željka Huljeva prijeteći mu smrću. Huljev je, naime, pokušao doći do njegovog komentara fotografije na kojoj Bogojević nosi šajkaču s kokardom Dinarske četničke divizije na čijem je čelu bio Momčilo Đujić

Huljev je, nakon što je dobio fotografije u posjed, dva dana telefonski pokušao dogovoriti susret s igumanom, no bezuspješno. Zaputio se stoga prema manastiru gdje mu je rečeno da Bogojevića nema.

Vraćajući se automobilom cestom prema Kistanjima, iz suprotnog smjera naišlo je vozilo i prepriječilo mu put. 'Iz vozila je izašao iguman i german manastira Krka Aleksandar Bogojević, koji je došao do mene i urlajući me pitao: 'Zločinče, hoćeš li gore ili dolje?' Uz salvu uvredi i prijetnji, iguman je mobitelom pozvao bogoslove iz manastira da mene i moga suputnika zajedno s vozilom u kojem smo se nalazili gurnu u provaliju duboku oko 50 metara. Bila je ovo klasična sačekuša i prijetnja ubojstvom meni i mom prijatelju', rekao nam je Huljev.

Prijetnju nije odmah prijavio policiji jer s navedenim igumanom ima problema još otkada je objavio vijest da je s još desetak osoba u ugostiteljskom objektu u Đervaskama iskidao hrvatski grb koji je bio na zidu. No policija je na medijske napise sama reagirala. Od glasnogovornice PU šibensko-kninske Marice Kosor doznajemo da se Huljev odazvao na obavijesni razgovor na odjelu krim policije. Pokušali smo doći do reakcije prozvanog igumana, no na upit poslan Eparhiji dalmatinskoj još nismo dobili odgovor.

'Policijsko postupanje je u tijeku. Od svih osoba prikupljamo obavijesti i sve ćemo zvati na obavijesni razgovor', rekla je Kosor. Na pitanje hoće li policija na razgovor pozvati i Bogojevića, Kosor nije izravno odgovorila, već je istaknula da će policija ispitati sve sudionike.

Pojedine braniteljske udruge
upozorile su pak na medijsku šutnju o tom incidentu i nereagiranje Hrvatskog novinarskog društva te se pitaju bi li isti medijski tretman bio da je umjesto igumana riječ o katoličkom svećeniku s ustaškom kapom.