SINDIKAT TVRDI

Upravitelj kaznionice podređene tjerao da se sami degradiraju kako bi pogurao svoj kadar?

13.09.2017 u 09:47

Bionic
Reading

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske od Ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića traži razrješenje upravitelja Kaznionice u Lipovici - Popovači, Ivice Gusića, zbog pritiska koji je izvršio na njemu nepoćudne rukovodeće službenike ove ustanove s ciljem upražnjavanja njihovih radnih mjesta, kako bi na njih postavio rukovoditelje po svom izboru

Gusić je, prema navodima sindikalne povjerenice SDLSN, s kojima je Sindikat u više navrata upoznao Ministarstvo pravosuđa i Državno odvjetništvo, rukovodećim službenicima predložio da od njega zatraže vlastitu smjenu ili će ih, ukoliko to ne učine, za 2016. godinu ocijeniti ocjenom 'zadovoljava', u kojem slučaju će biti razriješeni po sili zakona.

Da se tako dogodilo potvrdila je i rukovodeća službenica koja nije pristala na ucjenu upravitelja, nakon čega je 'zaradila' ocjenu 'zadovoljava', a upravitelj Gusić joj je izrekao i pisanu opomenu zbog lake povrede službene dužnosti, temeljem čega je ministar pravosuđa donio rješenje kojim se službenica razrješuje s rukovodećeg radnog mjesta, s time da je Službenički sud za državne službenike sustava izvršavanja kazne zatvora u Ministarstvu pravosuđa u međuvremenu u cijelosti poništio pisanu opomenu koju je Gusić izrekao službenici.

Drugi službenik, kojem je upravitelj Gusić također predložio da zatraži svoje razrješenje iz osobnih razloga, nakon što mu je upravitelj 17. siječnja ove godine uručio na očitovanje prijedlog ocjene 'zadovoljava', shvativši da se radi o ponudi koja se ne može odbiti, zatražio je 18. siječnja da ga upravitelj razriješi s radnog mjesta više složenosti, na radno mjesto niže složenosti poslova, zbog zdravstvenih razloga, nakon čega mu je ocjena iz 'zadovoljava' 23. siječnja promijenjena u 'primjeran'. 

Upravitelj Gusić je, nakon reakcije Sindikata, u svom očitovanju Ministarstvu pravosuđa prešutio činjenicu da je u roku od pet dana ocjenu navedenom službeniku promijenio iz 'zadovoljava' u 'primjeran' te je naveo sljedeće: '...donio sam rješenja o ocjeni za pet voditelja odjela od kojih se jedan žalio na rješenje o ocjeni. Voditeljica Odjela,...., ocijenjena je ocjenom 'zadovoljava', za koju sam, slijedom toga, Središnjem uredu Uprave za zatvorski sustav predložio njezino razrješenje s mjesta voditelja Odjela,... Voditelj Odjela,..., ocijenjen je ocjenom 'primjeran', zatražio je razrješenje s mjesta voditelja Odjela zbog osobnih razloga i nije se žalio na ocjenu'.

Svojim postupcima upravitelj Gusić ne samo da je povrijedio Etički kodeks državnih službenika, nego je počinio i zlouporabu položaja koji mu je povjeren, a dotad uzorne državne službenike doveo je u situaciju da biraju između 'samoubojstva' ili 'egzekucije', odnosno ponudio im je 'izbor' hoće li svoju službeničku karijeru sami unazaditi ili će to prepustiti njemu, stoji u propćenju koje potpisuje glavni tajnika sindikata Siniša Kuhar.

U svom postupanju u ovom predmetu Upravna inspekcija Ministarstva uprave ukazala je na 'evidentnu ishitrenost i nekoordiniranost postupanja upravitelja Kaznionice u Lipovici - Popovači u ovoj pravnoj situaciji', kao i na to 'da je zakonski temelj za primijenjeni način 'pražnjenja' radnog mjesta, zbog svoje specifičnosti, do sada bio poznat samo ograničenom broju državnih službenika, između kojih je i ovaj upravni inspektor te da nije poznato da je stvarno primijenjen u praksi - do ovog slučaja,...', odajući time upravitelju Gusiću 'priznanje' za inovativni pristup rješavanju problema kadroviranja u uvjetima kada ne postoji slobodno rukovodeće radno mjesto.

Za Sindikat daljnje postupanje Ministarstva pravosuđa u ovom slučaju predstavlja test tolerancije službeničkog sustava na neetično i neprihvatljivo ponašanje najviših rukovoditelja te poziva nadležne u Ministarstvu i Državno odvjetništvo na promptnu reakciju.