ZA SVE KRIVE MARINCA

Uprava Podravke nije imala pojma o planu preuzimanja

10.10.2009 u 19:15

Bionic
Reading

USKOK je ispitao sve članove Uprave Podravke, a oni su tvrdili da nisu imali pojma o planu za preuzimanje tvrtke, niti su imali veze s plasiranjem novca kompanije preko kredita SMS-u

USKOK je prije nešto više od dva tjedna započeo provoditi i formalnu istragu u vezi s aferom oko preuzimanja Podravke. Riječ je o planu skupine njezinih menadžera koji su se namjeravali domoći većinskog dioničarskog paketa kompanije, i to Podravkinim novcem.

Plan se srušio, a cijela se priča koja traje nekoliko godina pretvorila u veliku aferu kad je otkriveno da je Podravka 65 milijuna kuna uplatila tvrtki SMS, čiji je račun trebao poslužiti samo kao usputna stanica do varaždinske Fime koja je za Podravkine menadžere obavljala kupnju dionica.

O slučaju su, i to u potpunoj tajnosti, u prostorijama USKOK-a u zagrebačkoj Gajevoj ulici ispitani svi članovi Upravnog odbora. Službeni iskaz dao je predsjednik Uprave Zdravko Šestak te članovi Uprave: Miroslav Vitković, Saša Romac, Josip Pavlović i Marin Pucar

Kako Večernji list doznaje od dobro upućenih izvora, članovi Podravkine Uprave su pred tužiteljima USKOK-a tvrdili da nisu imali pojma o planu za preuzimanje tvrtke. Navodno nisu imali veze s plasiranjem novca kompanije preko kredita SMS-u Srđana Mladinića na račun varaždinske Fime, koja je operativno trebala provesti plan o preuzimanju većinskog paketa dionica.

Dalo bi se zaključiti kako bi za cijelu priču, ako USKOK na kraju istrage utvrdi da se radilo o nezakonitostima u pokušaju preuzimanja Podravke, od članova Uprave odgovoran mogao biti jedino bivši šef Uprave Darko Marinac

On se jedini i povukao iz Podravke nakon što je otkriveno da je tvrtka 65 milijuna kuna plasirala SMS-u te je isprva javno preuzeo odgovornost za taj potez.

Sadašnja Uprava ogradila se od plana koji je donesen još 2006. godine, a poznat je kao projekt Spice. Tada je, naime, Podravka preko Fime kupila 10,64 posto dionica koje su bile u vlasništvu Francka i PBZ-a. Planirala se kupnja još 15 posto dionica, također preko Fime i Podravkinim novcem. Za taj projekt Fima se na kraći period zadužila kod Varaždinske banke, no morala je otvoriti kreditni aranžman s Merill Lynchom, koji je za tvrtku iz Koprivnice bio iznimno nepovoljan.

USKOK posebno problematizira menadžerske ugovore po kojima su za uspješno rukovođenje Podravkom menadžeri nagrađivani upravo njezinim dionicama. To je objašnjenje za projekte po kojima se Podravka trudila kupiti vlastite dionice – da bi se njima mogli nagraditi menadžeri, i to za fingiranje uspješnog poslovanja.