RADNICI OSJEČKE ŠEĆERANE

Uprava i ministar imaju rok do 27. ožujka

22.03.2010 u 20:17

Bionic
Reading

Radnici osječke šećerane, tvrtke Kandit Premijer, danas su zatražili od ministra poljoprivrede Petra Čobankovića da do 27. ožujka dođe u Osijek i riješi međusobne odnose Kandit grupe i IPK Osijeka zbog kojih šećerani prijeti gašenje

Do istog roka, uvjetuju, uprava Kandita mora isplatiti dospjele plaće za veljaču. U protivnom, u ponedjeljak 29. ožujka, održat će prosvjed u Osijeku na koji će pozvati kooperante Šećerane i sugrađane, zaključeno je na današnjem skupu 550 radnika tog poduzeća.

Radnicima se prije toga obratila uprava na čelu s Josipom Pavićem, rekavši razloge zbog kojih je Kandit grupa u problemima – nemogućnost naplate 10 milijuna eura potraživanja od državnog IPK Osijeka. Povjerenik sindikata PPDIV-a Josip Kotromanović rekao je da je razočaran što radnici informacije o tako teškom stanju u Kanditu saznaju isprva u medijima, a ne izravno od uprave. Budući da su u IPK Osijeku već odbacili dug, radnici traže akciju ministra. 'Žurno je rješavao brodogradilišta, a sada tražimo od ministra Čobankovića da brzo riješi i enigmu u odnosima Kandita i IPK Osijeka', poručio je Kotromanović.

Kotromanović je istaknuo da i Kandit duguje 50 milijuna kuna svojim kooperantima i prijevoznicima za sirovinu iz 2009. 'Kako sada krenuti u sjetvu ovogodišnje repe, ako prethodna nije naplaćena?' pita se, dodavši da radnici solidarno traže isplatu i tog duga.

Radnici žele istinu o međusobnim odnosima Kandit grupe (u kojoj su IPK Kandit i Kandit Premijer) i IPK Osijeka. 'Pozivamo državne institucije da izvrše reviziju poslovanja tih dviju tvrtki', zaključio je Kotromanović.

U mogućem prosvjedu u ponedjeljak sudjelovat će 1.500 ljudi, a PPDIV će na njega pozvati i kooperante Šećerane i Osječane. Od pogona Kandita krenut će mimohod gradskim ulicama do Trga Ante Starčevića.

Podsjetimo, Pavić je šokirao javnost izjavivši prošli tjedan da je Kandit u takvim problemima s naplatom da poduzeću prijeti otpuštanje radnika ili čak gašenje. Kandit je jedan od rijetkih osječkih industrijskih primjera iz proslavljene privatizacije devedesetih koji i danas proizvode. Uz 1.054 radnika koliko ih radi u grupi Kandit, u sustav su povezani brojni kooperanti, koji uzgajaju šećernu repu na 10 tisuća hektara poljoprivrednih površina oko Osijeka.