NEMA ŠTEDNJE U ELEKTROPRIVREDI

Uprava HEP-a za aferu 'nagrađena' većim plaćama

19.07.2009 u 20:48

Bionic
Reading

Predsjednik Uprave HEP-a Ivan Mravak, koji je sklapanjem štetnih ugovora državu oštetio za 1,4 milijarde kuna, ako bude razriješen te dužnosti kao 'nagradu' će dobiti milijunsku otpremninu

Više od milijun kuna trebao bi dobiti predsjednik Uprave HEP-a Ivan Mravak, a oko 800.000 ostalih pet članova Uprave. U iznose njihovih otpremnina je uračunato 18 plaća i bonusa. Svi navedeni imaju pravo i na otkup službenog Audija A6 te 20-godišnje police životnog osiguranja vrijedne 60 tisuća eura.

Takve beneficije garantiraju im novi menadžerski ugovori koje im je sa šest glasova za i jednim protiv tijekom lipnja, kada su svi govorili isključivo o štednji, izglasao Nadzorni odbor HEP-a, piše Večernji.hr.

Nije sporna činjenica da su članovi Uprave tražili takve menadžerske ugovore, već podatak da je Nadzorni odbor HEP-a to odobrio glasovanjem.

Razumljivo je da su navedeni članovi Uprave imali motiva zatražiti takve menadžerske ugovore. S druge strane, nije jasno zašto je Nadzorni odbor tvrtke izglasao njihovo prihvaćanje.

Jedini član koji je glasovao protiv, predstavnik radnika Jadranko Berlengi, objasnio je dio razloga zašto je to učinio: 'Zato što je moj osobni stav koji sam stekao u godinu dana rada u NO-u da Uprava nadzire Nadzorni odbor, umjesto da je obrnuto.'
No skandalozan je podatak da Berlengi prije glasanja uopće nije dobio na uvid ugovor. Pitanje je jesu li ga proučili i ostali članovi Nadzornog odbora prije nego što su ga izglasali?