AKADEMSKI MANEVRI

Ministarstvo znanosti potvrdilo da Šimpraga više nije dekan, s Filozofskog fakulteta inzistiraju da je to lažna vijest

05.02.2021 u 12:33

Bionic
Reading

Uprava Filozofskoga fakulteta u Zagrebu ustvrdila je da je zbog 'pretvorbe' "Financijskog izvješća FINI" u Godišnji izvještaj dekana Fakultetskom vijeću i rektoru u javnost plasirana lažna vijest da je neprihvaćanjem tog izvješća prestao dekanski mandat Miljenku Šimpragi. Ministarstvo znanosti i obrazovanja, međutim, čvrsto stoji iza pravnog mišljenja da je neprihvaćanjem financijskoga izvješća o.d. dekanu FFZG-a prestao mandat

Uprava Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (FFZG) uputila je u petak priopćenje u kojemu je istaknuto kako širenje lažnih vijesti postaje sve češća pojava u političkom i javnom životu.

Uz napomenu da je riječ o štetnoj pojavi koja u društveni život unosi zbunjenost i nesporazume, narušava normalnu komunikaciju, počesto izaziva konflikte te ima izrazito negativne učinke na demokratske procese i postupke, u priopćenju stoji kako ni akademska zajednica nije imuna na taj oblik socijalno devijantnoga ponašanja.

Najnovija manipulacija "zabrinutih članova" Fakultetskoga vijeća

Uprava je ustvrdila da širenje lažnih vijesti u akademskoj zajednici "pokazuje najnovija manipulacija neodgovornih pojedinaca koji se predstavljaju kao 'zabrinuti članovi Fakultetskoga vijeća FFZG-a koji su najprije među zaposlenike fakulteta, a onda i u širu javnost, plasirali lažnu vijest da je o. d. dekana FFZG-a Miljenku Šimpragi prestao mandat temeljem odredbe članka 26. Statuta Fakulteta koja glasi da dekanu prestaje mandat ako mu nije prihvaćen godišnji izvještaj o radu i poslovanju fakulteta".

Navedeno je da je "teren za javnu uporabu lažne vijesti pripremljen na izvanrednoj sjednici Fakultetskoga vijeća 29. siječnja 2021. na kojoj je odbijeno Financijsko izvješće za 2020. godinu".

Dodaje se kako je riječ o rutinskom izvješću izrađenom u sklopu administrativno-računovodstvenih obveza korisnika državnoga proračuna koje je pak, smatra Uprava FFZG-a, "odbijeno bez stvarnih razloga, s očiglednom namjerom da se tim manevrom iznudi prestanak mandata o. d. dekana".

Međutim, da bi se ta namjera mogla ostvariti, trebalo je "alkemijom stvaranja lažnih vijesti Financijsko izvješće za 2020., koje se u zadanoj excel-tablici podnosi FINI, pretvoriti u Godišnji izvještaj o radu i poslovanju fakulteta, koji je dekan, u sklopu odgovornosti čelnika ustanove, jednom godišnje dužan podnijeti Fakultetskom vijeću i rektoru Sveučilišta (čl. 23. Statuta)".

  • +5
Konferenciju za medije Radovana Fuchsa Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Pojmovna prevara potkrijepljena pravnim mišjenjem MZO-a

Uprava je ustvrdila kako je najprije inaugurirana lažna dilema prestaje li odbijanjem Financijskog izvješća mandat o. d. dekana, potom je izvedena zamjena pojmova, pa je Financijskom izvješću FINI imputirano značenje Godišnjeg izvještaja dekana Fakultetskom vijeću i rektoru da bi se došlo do priželjkivanoga zaključka kako je o. d. dekanu prestao mandat.

Dodaje se kako je potom, da bi se pak ta pojmovna prevara učinila uvjerljivom, potkrijepljena pravnim mišljenjem Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO) koje je potvrdilo važenje članka 23. Statuta, što nitko nije ni dovodio u pitanje.

Ministarstvo je, naime, dalo tumačenje da "ako Fakultetsko vijeće FFZG-a nije prihvatilo godišnji izvještaj o radu i poslovanju fakulteta prestao je mandat obnašatelju dužnosti dekana prestao je mandat".

Ministarstvo: Stojimo iza svojeg pravnog mišljenja

Nakon što je Borasova uprava na Filozofskom izdala priopćenje o navodnim “lažnim vijestima”, Srednja.hr upitala je Ministarstvo da im objasne što su podrazumijevali svojim pravnim mišljenjem o prestanku mandata dekana Filozofskog. Rekli su nam da “apsolutno stoje iza svega navedenog u pravnom mišljenju koje je jučer poslano članovima vijeća Filozofskog fakulteta”.

To je, smatra uprava, doslovno prepisana odredba članka 23. Statuta, ali time MZO nije potvrdio spomenutu pojmovnu prevaru kao što to žele sugerirati njezini autori. Istaknuto je kako Uprava FFZG-a "ni u jednom trenutku nije nasjela na ponuđenu pojmovnu prevaru", ali je zatražila i pravno mišljenje Sveučilišta.

U pravnom mišljenju Sveučilišta, koje je Uprava FFZG-a priložila priopćenju, među ostalim, stoji da "predmetno izvješće nije izvješće neizglasavanjem kojega bi, ipso facto, prestao mandat dekanu".