BANDIĆ O PRORAČUNU

'Uprava Cibone mora odstupiti'

19.12.2010 u 14:56

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je danas, uoči sutrašnje sjednice Gradske skupštine, kako je siguran da će skupština prihvatiti proračun za iduću godinu, da je ponosan na novu verziju gradskog proračuna, jer je realan, razvojan i socijalan

Zagrebačka Gradska skupština sutra će razmotriti gradski proračun za 2011. od 6,79 milijardi kuna, u drugom čitanju. Gradska uprava doradila je i korigirala svoj prijedlog o uvođenju dohodovnog cenzusa za neka socijalna prava koja je dosad u najvećem dijelu subvencionirao grad poput vrtića.

Govoreći na današnjoj konferenciji za novinare Bandić je naglasio da je Zagreb 'prvi u Hrvatskoj smogao hrabrosti teret krize i recesije rasporediti što poštenije i ravnomjernije, dodavši da će samo nekorektan, nepošten i nedobronamjeran čovjek reći da to nije tako'.

Istaknuo je da će oko 215 tisuća Zagrepčana, poput umirovljenika, studenata i đaka, invalida i siromašnih, imati besplatni prijevoz, vrtiće ili neke druge oblike pogodnosti.


To još nitko u Hrvatskoj nije učinio i mislim da smo to dobro učinili i izbalansirali, ocijenio je. Oni koji imaju više od osam tisuća kuna po članu obitelji morat će u svemu plaćati punu cijenu, a u prethodnoj inačici proračuna imovinski cenzus bio je sedam tisuća kuna, rekao je Bandić. Oni koji imaju više i dat će više. Oni koji imaju ispod dvije tisuće kuna primanja po članu obitelji neće morati plaćati, primjerice vrtić, a umirovljenici s manje od pet tisuća kuna mirovine vozit će se javnim gradskim prijevozom besplatno, kazao je Bandić.

Ocijenivši da će iduća godina biti još teža za Grad Zagreb, gradonačelnik kaže da će se morati više raditi, racionalizirati i štedjeti, a to se, dodao je, posebice odnosi na Zagrebački holding. Oni u tome kasne godinu dana i moja im je poruka da to ubrzaju, kazao je Bandić.

Ni Grad ni gradonačelnik neće dozvoliti da bilo koja javna funkcija dođe u pitanje, poručio Bandić, koji je od vodstva holdinga još jednom zatražio štednju i racionalizaciju. 'Za ono što bi oni trebali napraviti, ja nemam poluga to napraviti, pa stoga apeliram da to naprave', istaknuo je Bandić.

Po njegovim riječima, gradska uprava je racionalnim poslovanjem uštedjela oko 300 milijuna kuna. Upitan kako komentira najave štrajka u Zagrebačkom električnom tramvaju zbog neisplate božićnica, Bandić je rekao kako se nada da štrajka neće biti i da će ZET i holding naći zajednički jezik, te da će vozači biti svjesni situacije u kojoj živimo.

Dodao je da zaposlenici gradske uprave ove godine neće dobiti božićnicu te da im je smanjena plaća. Bandić je najavio da će grad sanirati dug od oko 23 milijuna kuna košarkaškog kluba Cibona, ali tek kada uprava podnese ostavku tj., kako je rekao, kad 'abdicira'. Upravu tog košarkaškog kluba optužio je da je 'upropastila klub i da živi na staroj slavi'. Rekao je da je Zagreb istinski i jedini partner 'Cibone', ali da će to sanacija duga uslijediti kad dosadašnja uprava podnese ostavku.