TAKO VELIKI, A TAKO NEMIRNI

Upozorenje SDP-u i HDZ-u na kršenje izborne šutnje

14.04.2013 u 21:39

Bionic
Reading

Državno izborno povjerenstvo (DIP) upozorilo je dvije najveće hrvatske stranke – HDZ i SDP da su prekršile izbornu šutnju ako su putem interneta ili SMS-a svojim članovima sugerirali kako da glasuju na izborima za Europski parlament

'Nakon medijskih upita o spornim porukama putem SMS-a ili interneta DIP je upozorio stranke da su prekršili izbornu šutnju, pokaže li se da stoje iza takvih poruka', izjavio je Hini predsjednik DIP-a Branko Hrvatin.

Pritom je dodao da takva upozorenja ne znače da je tijelo koje nadzire izbore utvrdilo da su se takve nepravilnosti i dogodile. 'To je trenutno nemoguće utvrditi zbog opsega posla kojega obavljamo. Osim toga zasada nije moguće utvrditi tko je sporne poruke uputio', kazao je Hrvatin.

Prema pisanju medija mnogi članovi SDP-a jutros su primili SMS poruku u kojoj ih se poziva da izađu na izbore i podrže listu pod brojem 24. 'Danas su izbori za Europski parlament. Pozovite sve prijatelje da izađu na izbore i podrže listu broj 24', stajalo je u SDP-ovoj poruci.

Dan prije izbora, odnosno prvoga dana izborne šutnje na internetskoj stranici HDZ-ovog koalicijskog partnera HSP-a dr. Ante Starčević objavljen je tekst u kojemu stoji: 'Starčevićanci Slavonije i Baranje s područja svih pet županija bili su aktivni u skromnoj ali dobro organiziranoj kampanji za koalicijsku listu za EU parlament HSP AS, HDZ i BUZ te za predsjednicu stranke i našu kandidatkinju za EU parlament Ružu Tomašić'.

U DIP-u su potvrdili da i to predstavlja kršenje izborne šutnje, ali da je još uvijek nemoguće utvrditi tko je sporni sadržaj postavio na internet.

Kršenje zakona, dodaju u DIP-u, predstavlja i fotografija izbornog listića danas objavljena na Facebook profilu prvoga na koalicijskoj listi ASH, DSŽ, SP i SUH-a Ivana Pernara.

Zakon o izboru članova u Europski parlament za kršenje izborne šutnje predviđa novčane kazne od 3.000 kuna za fizičke osobe koje prekrše izbornu šutnju. Ukoliko izbornu šutnju prekrši kandidat na izborima prijeti mu kazna od 10.000 do 30.000 kuna, dok je predviđena kazna za pravne osobe, odnosno stranke od 100.000 do 500.000 kuna. S dodatnih 10.000 do 30.000 tisuća za kršenje izborne šutnje kažnjava se stranačka odgovorna osoba.

Predsjednik DIP-a Branko Hrvatin je kazao da je do 21 sat obrađeno gotovo 18 posto biračkih mjesta.