JOSIP FRIŠČIĆ:

'Upozoravao sam kosce na kamene temeljce, da im kosa ne strada'

10.09.2011 u 08:00

Bionic
Reading

'Vjerujem da gospođi Kosor nije drago kada govorim da ne dajem obećanja koja ne možemo ispuniti. Zato sam kao predsjednik HSS-a i bivši župan, kada su postavljani nerealni kameni temeljci i slično, upozoravao ljude da kada krenu u košnju jako paze da im kosa ne strada', rekao je Josip Friščić

Potaknut svakodnevnim otvaranjem radova, pogona, potpisivanjem ugovora i postavljanjem kamena temeljaca diljem Hrvatske, predsjednik HSS-a Josip Friščić narugao se očito nerealnim najavama investicijskog tsunamija u zemlji kojim je njegov koalicijski partner HDZ furiozno započeo predizbornu kampanju.

Pojašnjavajući okolnosti u kojima je seljacima 2009. godine najavio kako će s njima na prvom traktoru u nove prosvjede na Zagreb ne bude li im Vlada isplatila obećano, otvorio je karte i prvi put ispričao punu istinu. U emisiji 'Karte na stol' Osječke televizije otkrio je zašto je tadašnji ministar poljoprivrede Božidar Pankretić (HSS) vratio mandat premijeru Ivi Sanaderu te kako su potpredsjednici Vlade, Jadranka Kosor i Damir Polančec, obećali seljacima novac koji nisu imali u proračunu, ne bi li uklonili traktore i spriječili pad Vlade.


Kosor i Polančec odradili prljavi posao za Sanadera

Premijer Sanader nekoliko ga je puta, kaže, zvao i tražio da pošalje ministra Pankretića pred prosvjednike te im obeća sve što traže kako bi se razišli, jer se plašio da bi im se mogli pridružiti prosvjednici na gay paradi i pobunjeni studenti te zatražiti smjenu Vlade.

'Rekao sam mu da dok sam ja predsjednik stranke, a Božo ministar, ono čega nema u proračunu nemoguće je isplatiti, a ako on misli da je to dobar put, neka pošalje nekog drugog. Na to mi je Sanader javio mobitelom da su Damir i Jadranka otišli udovoljiti zahtjevima seljaka. Obećali su im sve što su tražili samo kako bi prosvjed završio, a mi smo još isto popodne izračunali da to ima cijenu od 642 milijuna kuna! Idući dan u 11 sati bili smo kod predsjednika Vlade i pokazali mu cijenu obećanja te stavili mandat ministra Pankretića na raspolaganje, jer ne želimo da se zbog nemogućnosti izvršenja danih obećanja poslije kaže da smo nevjerodostojni mi u HSS-u', tumači Friščić svoju odluku i prisjeća se kako su poslije toga tri puta rađeni rebalansi proračuna, pri čemu su kresani izdaci svima osim Ministarstvu poljoprivrede.

'Mislim da sam ispunio ono što sam obećao, doduše ne figurativno na prvom traktoru, ali smo odmah napravili izračune, otišli u Vladu i rekli da se obećano mora ispuniti bez obzira na to što novac za to nije predviđen.' Friščić navodi kako je seljake s cesta povukao vođa prosvjeda Ivica Miketek, na poziv mobitelom osječkoga gradonačelnika Krešimira Bubala, jednog od čelnika HDSSB-a.

'Spriječio sam premijerku Kosor da proda Podravku'

Friščić je ispričao i kako je premijerku Kosor spriječio u prodaji Podravke u jeku afere 'Spice', što su joj sugerirali njezini gospodarski savjetnici očito radeći u interesu špekulanata koji su se u teškim političkim okolnostima željeli jeftino domoći vrijedne kompanije. Zbog afere što je uzdrmala Podravku, neki ulagači osjetili su pogodan trenutak za njezino osvajanje, što je Friščić spriječio zaprijetivši premijerki Kosor napuštanjem koalicije.

'U procesu pretvorbe i privatizacije zalagao sam se za cjelovitu procjenu Podravke, a ne njezinih dijelova, jer je već bilo zainteresiranih za preuzimanje pojedinih segmenata tvrtke', napominje Friščić i priznaje kako je bio svjestan da bi usitnjavanjem i prodajom Podravke nestao temeljni element prosperiteta toga kraja.
Podravka se tada riješila kredita EBRD-a uz 12 posto kamata i zamijenila ga drugim s manje od četiri posto te osigurala najmanje 16 milijuna kuna godišnje dodane dobiti, a Vlada se zbog afere 'Spice' htjela otkloniti od Podravke od koje živi šest tisuća obitelji zaposlenika i više od 20 tisuća kooperanata.

Vegeta je svjetski brend i Hrvatska nema nekoliko takvih brendova. Prema pretvorbenoj dokumentaciji Podravka nominalno vrijedi milijardu i pol kuna, a siguran sam da toliko vrijedi samo jedan njezin brend', procjenjuje Friščić i vjeruje da su savjetnici Jadranke Kosor bili rukovođeni i nekim drugim interesima te ironično primjećuje:
'Teško je očekivati, pogotovo u ovakvim tranzicijskim zemljama poput Hrvatske, da neki savjetnik nije spreman savjetovati i šire i više njih. Mnogi misle da im je pravi uspjeh ako uspiju savjetovati dvije strane i mislim da je u ovom slučaju bilo i takvih savjeta. Sada kada Podravka ostvaruje dobre poslovne rezultate, vjerujem da premijerki ni mnogim drugima ne bi palo na pamet prodati tvrtku, a pogotovo ne po onoj cijeni po kojoj su je neki tada htjeli ćapiti', zaključuje Josip Friščić.