SPASITELJ EUROZONE?

Upoznajte živopisnog premijera Grčke

21.06.2012 u 11:40

Bionic
Reading

Novi grčki premijer Antonis Samaras, vođa konzervativne stranke Nova demokracija (ND), u političkoj karijeri bio je tri puta ministar, a stranački staž je stjecao je u dvije stranke. Školovao se i u SAD-u gdje je tijekom školovanja na Sveučilištu Amherst bio 'cimer' s bivšim premijerom i šefom PASOK-a Jorgosom Papandreom, kasnijim žestokim političkim rivalom

Rođen je 1951. u Ateni, u dobrostojećoj obitelji liječnika, diplomirao je ekonomiju i pravo. Osim na Sveučilištu Amherstškolovao se u Ateni i na Harvardu, gdje je magistrirao poslovno upravljanje. U parlament je prvi put ušao sa 26 godina, 1989. postao je ministar financija, šef diplomacije je bio u dva (nepuna) mandata, a devet mjeseci bio je i ministar kulture i sporta, 2009. Vladu svog stranačkog vođe Konstantinosa Mitsotakisa napustio je 1992., kada je izašao i iz stranke protiveći se ideji da riječ Makedonija bude sadržana u imenu te bivše jugoslavenske republike, odnosno da to Grčka podrži.

Formirao je odmah poslije toga novu stranku Političko proljeće u koje je sa sobom povukao dio zastupnika iz Nove demokracije što je 1993. uzrokovalo pad vlade njegove bivše stranke. U Novu demokraciju se vratio 2004., ali njezin tadašnji predsjednik i grčki premijer Kostas Karamanlis nije mu povjerio neku od važnijih funkcija u vladi. Samaras je od tada, u više navrata, zastupnik u Europskom parlamentu.

Za predsjednika ND je izabran krajem 2009., poslije ostavke dugogodišnjeg stranačkog lidera Karamanlisa. Protukandidati su mu bili bivša šefica diplomacije i ministrica kulture Dora Bakoyannis (Mitsotakisova kćerka) i župan solunskog okruga Panayotis Psomiadis. Kada je u svibnju prošle godine grčki premijer iz redova PASOK-aa Jorgos Papandreu, pod pritiskom EU i MMF-a zatražio podršku tada oporbene ND-a, Samarasov prvi zahtjev je bio sniženje PDV-a u zamjenu za dogovor s vladom.
On je pola godine kasnije zatražio raspisivanje izbora, koji su se redovno trebali održati 2013., jer je Papandreu podnio ostavku nakon propalog plana da se Grci na referendumu izjasne o mjerama štednje koje od te zemlje traže EU i MMF.
ND se tada oštro protivila mjerama štednje, a Samaras je najavio da će da zatraži nove pregovore o nekim dijelovima plana štednje na kojem inzistiraju EU i MMF. Na izborima 6. svibnja ove godine, predsjednik ND-a koja je osvojila 108 poslaničkih mjesta, sa samo 19 posto glasova je prvi dobio mandat od predsjednika Karolosa Papouliasa da osnuje vladu, ali u tome nije uspio, ali ni nešto kasnije, predstavnici ostalih izbornih lista.

Predsjednik desničarske stranke Nezavisni Grci, optužio je dvije dotad vodeće partije - PASOK i ND za neuspjeh i naglasio da je Samaras, želio nove izbore kako bi postao premijer. Na ponovljenim parlamentarnim izborima u Grčkoj 17. lipnja, ND je osvojila blizu 30 posto glasova, a stranka krajnje ljevice Syriza je odmah iza nje. Lideru ND podršku za formiranje vlade dao je odmah konkurentski, socijalistički PASOK-, pa su sa 50 mjesta bonusa koje se daje stranci koja osvoji najveći broj glasova na izborima, ND i PASOK osigurali 162 mjesta od ukupno 300 zastupničkih mjesta u parlamentu.

Njihovu parlamentarnu većinu osnažila je i jedna manja lijeva stranka. Samaras je još tijekom predizborne kampanje izjavio da vlada mora biti brzo formirana, kao i da mu je cilj da zemlja ostane u eurozoni, i s takvim idejama ovoga puta je i dobio podršku birača. U mladosti se bavio sportom i bio je juniorski prvak Grčke u tenisu. Oženjen je kćerkom bogatog grčkog industrijalca, imaju sina i kćer.