TKO JE JULIAN ASSANGE?

Upoznajte mozak Wikileaksa

03.08.2010 u 16:31

Bionic
Reading

Sve je predodređeno da ga povijest zapamti. Već četiri godine ovaj čovjek zadaje teške glavobolje mnogim državama, a od prošloga tjedna i SAD-u, koje bi najradije tajile čime se sve bave što njegova stranica Wikileaks.org otkriva. Mi vam ga danas i ovdje predstavljamo

Da, već četiri godine Wikileaks zadaje udarce vladama, kompanijama i pojedincima koji imaju nešto za tajiti. Mediji i borci za slobodu informiranja ga pak smatraju zastavnikom.

Vidljivo lice web stranice koja je specijalizirana u provalama tajne ili osjetljive informacije jest Julian Assange, toliko kontroverzan karakter kao što je stranica koju vodi i kojoj posvećuje gotovo cijelo svoje vrijeme.

On se predstavlja kao glavni urednik Wikileaksa i on je taj koji nastupa u ime organizacije, koji se pokazuje na press konferencijama i koji se javlja preko Twittera jer ga se, u posljednje vrijeme, teško može locirati.

Tvrdi da ne posjeduje dom i da često mijenja boravište. Najčešće provodi noći kod prijatelja ili kolega aktivista, uvijek u pokretu nikada na istome mjestu.

Prema pisanju časopisa The New Yorker, Assange je rođen 1971. u Australiji, a između 11. i 16. godine života uglavnom je bježao od nasilnog očuha zajedno s majkom i bratom. Tvrdi da je promijenio čak 37 škola i četiri sveučilišta.

Uvjeren je da SAD neće poduzeti ništa značajno protiv njega i kolega, jer bi to bilo ravno političkom suicidu. Svejedno, odvjetnici su mu savjetovali da ne putuje u SAD.

Assange je razvio posebnu sklonost prema računalima i postao haker. Godine 1991. priznao je krivicu na jednom suđenju i platio globu da ostane na slobodi.

Objašnjava da je Wikileaks.org mjesto koje je programirano za zaštitu zviždača, novinara i aktivista koji raspolažu izuzetno osjetljivom informacijom koju žele objaviti, a redovnim putem ne uspijevaju.

Na portalu radi oko desetero stalno angažiranih i oko 900 vanjskih suradnika diljem svijeta.

Informacije koje Wikileaks objavljuje, a tiču se vojno-obavještajnog svijeta, SAD je okarakterizirao kao prijetnju nacionalnoj sigurnosti. No Assange ne popušta, pa je izjavio da ne postoji pritisak koji će njega i kolege odvratiti od misije Wikileaksa.

Komentirajući reakcije vlade SAD-a, Assange je za The Guardian rekao da ih smatra 'razumnima', iako ne prihvaća neke privatne izjave o svom poslu.

Premda je pobudio veliku pažnju, ne smatra da Wikileaks radi izričito dobro svoj posao. 'Redovni su mediji oni koji svoj posao rade loše', smatra Assange