TADIĆ NEĆE S KOSOVARIMA

Upitno održavanje regionalne konferencije

15.03.2010 u 14:14

Bionic
Reading

Organizatori regionalne konferencije u Sloveniji razmatraju mogućnost da, ako Srbija ne bude nazočila skupu na Brdu kod Kranja, otkažu skup jer do sada nije nađeno rješenje koje bi Beograd i Prištinu dovelo za isti stol, prenosi u ponedjeljak dnevnik "Blic" pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore upućene u tijek pregovora.

List prenosi izjavu srbijanskog predsjednika Borisa Tadića da će Srbija sudjelovati na regionalnom forumu na Brdu kod Kranja ako predstavnici Albanaca s Kosova na tom skupu budu sudjelovali sukladno Rezoluciji 1244 Vijeća sigurnosti UN, odnosno pod nazivom Kosovo/UNMIK, a ne kao neovisna država.

Srbija, po Tadićevim riječima, želi nazočnost kosovskih Albanaca na međunarodnim forumima, ali to sudjelovanje mora biti organizirano na način koji ne dovodi u pitanje teritorijalni integritet Srbije.

"Ako na Brdu kod Kranja budu poštovana ova načela, mi ćemo sudjelovati ", kazao je srbijanski predsjednik.

Konferencija o jugoistoku Europe koja bi se, po najavama, trebala održati 20. ožujka i koja bi prvi put nakon 18 godina trebala okupiti čelnike svih zemalja toga područja, mogla bi biti ugrožena zbog spora službenog Beograda i Prištine oko načina sudjelovanja Kosova. Dok Srbija ustraje na tome da Kosovo sudjeluje isključivo uz naziv Kosovo/UNMIK, najviši kosovski politički dužnosnici čvrsto su pri stajalištu da Kosovo može sudjelovati na skupu samo kao neovisna država.

Prilikom nedavnog susreta premijera Slovenije i Hrvatske Boruta Pahora i Jadranke Kosor sa srbijanskim predsjednikom Tadićem bilo je riječi i o tome da sudionici toga skupa budu predstavljeni samo osobnim imenima no ne i imenima država koje predstavljaju, ali ni ta ideja za sada nije prihvaćena.