DJECA DO PET GODINA

Upala pluća ubija najviše mališana

26.03.2010 u 15:45

Bionic
Reading

Upala pluća je i dalje glavni uzrok smrtnosti djece mlađe od pet godina u svijetu - godišnje odnosi više dječjih života nego HIV/AIDS, malarija i ospice zajedno

Od 9 milijuna djece umrlih u 2007, oko 20 posto ili 1,8 milijun njih je umrlo zbog upale pluća i to najvećim dijelom u zemljama u razvoju.Unatoč ovom prevelikom broju smrti koje su se mogle spriječiti, mali dio svjetskih resursa se koristi kako bi se ovaj problem riješio.

UNICEF, zajedno sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO), radi na tome da se poveća svijest o upali pluća kao najvećem uzročniku smrtnosti djece i nastoji osigurati potporu donositelja odluka, donatora i civilnog društva u smanjivanju smrtnosti djece uzrokovane upalom pluća. UNICEF-ova strategija borbe protiv upale pluća se sastoji od promicanja zdravih navika kao što su dojenje u prvih 6 mjeseci života, pravilna prehrana i pranje ruku, prevencije zaraze kroz akcije cijepljenja te liječenja djece koja imaju upalu pluća antibioticima.

Smrtnost djece zbog upale pluća je povezana s pothranjenošću, siromaštvom i nedostatkom zdravstvene skrbi. Ova bolest, poznata i kao zaboravljeni ubojica, pogađa najviše djecu koja su siromašna, gladna i žive u izoliranim naseljima.