PRVI OTKRIVAMO DETALJE

Novi Statut SDP-a: Bernardić našao način na koji izbaciti protivnike iz stranke

26.10.2017 u 16:00

Bionic
Reading

Točno u 17 sati trebala bi započeti sjednica Predsjedništva SDP-a. Osim što bi čelni ljudi stranke trebali donijeti odluku o prijedlogu za pokretanje saborske procedure o opozivu premijera Andreja Plenkovića, pred njima će se naći i nacrt prijedloga stranačkog Statuta

SDP-ov Statut izmijenit će Konvencija i to na zasjedanju do kraja godine. Statut, koji je tportal dobio na uvid, donosi mnoge novine, a dio njih ide i na ruku aktualnom predsjedniku stranke Davoru Bernardiću.

Jedna od najvažnijih novina to je da Glavni odbor, najviše političko središnje tijelo stranke, više ne biraju delegati na Konvenciji, nego članove GO-a biraju županijske organizacije. Jednako tako propisuju se uvjeti da bi netko uopće mogao biti kandidat za člana Glavnog odbora - mora imati četiri godine staža u stranci i dvije godine staža u obnašanju dužnosti u središnjim tijelima SDP-a ili nekom od tijela lokalnih organizacija. Jednako tako, člana Glavnog odbora može se smijeniti ako na tom tijelu ne predstavlja stav svoje županijske organizacije.

Mijenja se i način izbora članova Predsjedništva, koje također više ne bira Konvencija, nego se prelazi na izbor po principu jedan član - jedan glas. Novi Statut propisuje i to da iz svake izborne jedinice dolazi po jedan član Predsjedništva, dok se ostala četiri člana biraju po principu tko je dobio najveći broj glasova. Budući članovi Predsjedništva, usvoji li se Statut, neće moći biti čelnici lokalnih organizacija.

Konvencija više neće birati ni potpredsjednike stranke. Osim što se njihov broj smanjuje s četiri na dva, ubuduće bi ih trebali birati članovi Predsjedništva između sebe, i to na prijedlog šefa stranke.

Mijenja se i dio pravila prilikom izbora predsjednika SDP-a. I dalje se bira po načelu jedan član - jedan glas, no kandidati više ne moraju prikupljati potpise za kandidaturu, već moraju imati podršku dviju županijskih organizacija. Kandidati za predsjednika stranke moći će biti samo oni koji su minimalno osam godina članovi stranke i uz to imaju četiri godine staža na funkcijama u središnjim tijelima stranke ili na funkcijama u lokalnim organizacijama. Ti uvjeti da se postane kandidat vrijede i za one koji žele biti članovi Predsjedništva. Po takvim pravilima, u Predsjedništvo, primjerice, ne bi mogli ući Aleksandra Kolarić, Bojan Glavašević ili Predrag Matić.

  • +19
Predsjedništvo SDP-a Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Što se pak tiče opoziva šefa stranke, može ga predložiti Predsjedništvo ili sedam županijskih organizacija, a opozvati ga može samo Glavni odbor dvotrećinskom većinom glasova.

SDP uvodi i inozemno članstvo, ali i novo tijelo - Izvršni odbor. Taj odbor radno tijelo je Predsjednika SDP-a koje, među ostalim, prati i analizira provođenje politika SDP-a, priprema materijale za koordinacije, ali i daje stručna mišljenja o pojedinim pitanjima. Radi se o tijelu koje ima do 15 članova, a imenuje ih sam predsjednik stranke, u ovom slučaju Davor Bernardić. Uz to, članovi Izvršnog odbora mogu biti zaposleni u stranci i biti na plaći u SDP-u.

Novosti ima i oko stegovnih mjera. Stegovna mjera privremenog oduzimanja prava za obnašanje pojedinačnih ili svih funkcija do dvije godine zamjenjuje se privremenom suspenzijom članskih prava. Drugim riječima, suspendirani članovi ne mogu biti birani na unutarstranačkim izborima, ne mogu biti kandidati na parlamentarnim, predsjedničkim ili lokalnim izborima, ali ne mogu ni sudjelovati u stranačkim aktivnostima.

Što se pak tiče isključenja, osobu je do sada moglo isključiti i Predsjedništvo stranke, a sad se uvodi odredba prema kojoj predsjednik SDP-a, bez Predsjedništva, predlaže Glavnom odboru isključenje nekog člana. S obzirom na to da Bernardić ima većinu u Glavnom odboru, neki u stranci tumače da bi na ovaj način mogao isključiti one koji se s njim ne slažu i pritom izbjeći Predsjedništvo.

Osim o Statutu, Predsjedništvo SDP-a na današnjoj sjednici trebalo bi donijeti odluku da se u Saboru predloži odluka o opozivu premijera Andreja Plenkovića.