na birališta sljedeći vikend

Uoči izbora u Portugalu, prema anketama socijalisti vode

23.01.2022 u 10:40

Bionic
Reading

U Portugalu u nedjelju počinje rano glasanje na općim izborima, a ankete pokazuju da sadašnji socijalisti još uvijek vode, iako se njihova prednost u odnosu na najbliže suparnike desnog centra smanjuje.

Više od 300.000 birača prijavilo se za rano glasanje tjedan dana prije održavanja prijevremenih općih izbora.

Prijevremeno glasanje ove je godine omogućeno zbog pandemije, kako bi se na dan izbora, sljedeće nedjelje, smanjila gužva.

Premijer Antonio Costa, koji je od 2015. vodio dvije uzastopne manjinske socijalističke vlade, među onima je koji će ranije glasati.

Prijevremeni izbori raspisani su nakon što nije uspio osigurati potporu za svoj proračun za 2022. dviju manjih stranaka krajnje ljevice koje su podržavale njegovu vladu.

Bio je to prvi put od povratka demokracije 1974. u toj članici EU-a da je proračun odbijen.

Socijalisti imaju oko 38 posto potpore, u usporedbi s nešto više od 30 posto potpore za glavnu oporbenu stranku desnog centra PSD, što bi Costu ponovno ostavilo bez većine u parlamentu, prema anketi koju je sastavio Radio Renascenca.

Ali ankete su proteklih dana pokazale da se jaz smanjuje, pri čemu je barem  jedna dovela dvije strane u statističku izjednačenost kada se uzme u obzir margina pogreške.

Na izborima bi mogla veću potporu dobiti krajnje desna stranka Chega, koja je prvi put ušla u parlament s jednim mjestom tijekom zadnjih izbora 2019. godine.

Prema anketama mogla bi dobiti potporu od gotovo sedam posto, što bi je učinilo trećom najvećom snagom u parlamentu.

'Rođeni političar'

Costa je svoje bivše saveznike Lijevi blok i Komunističku partiju proglasio "neodgovornim" jer su odbacili njegov proračun i apelirao je na birače da mu daju većinu u parlamentu od 230 mjesta.

Na zadnjim izborima u listopadu 2019. socijalist je dobio 108 mjesta, osam manje od potpune većine.

"Prvi put, vjerujem" da je to moguće, rekao je Costa u nedavnom intervjuu za tjedni list Expresso.

Ako njegova stranka osvoji najviše glasova, ali opet nema većinu, Costa je rekao da planira vladati sam pregovarajući o potpori drugih stranaka za zakone od slučaja do slučaja.

No, politolog sa Sveučilišta u Lisabonu Jose Santana Pereira rekao je za AFP da će Costi biti "teško" formirati "stabilnu vladu" bez krajnje ljevice te da je "predvidivo da će se trenutna ravnoteža snaga održati".

Izborne mjere za vrijeme covida

Tijekom Costina prvog mandata Portugal je doživio četiri godine gospodarskog rasta što je vladi omogućilo da poništi mjere štednje uvedene tijekom dužničke krize u Europi 2011., a istodobno je objavila prvi proračunski višak zemlje od povratka demokraciji 1974. godine.

Posljednje dvije godine obilježene su zdravstvenom krizom zbog covida-19.

Portugal, država od oko 10 milijuna ljudi, nada se da će uskoro okrenuti stranicu u pandemiji zahvaljujući uspjehu svog programa cijepljenja koji mu je omogućio jednu od najvećih stopa  procijepljenosti na svijetu.

Kao i druge europske države, Portugal se bori s porastom broja zaraženih zbog vrlo zarazne omikron varijante.

Portugalskim biračima koji su zaraženi i u izolaciji bit će dopušteno da napuste svoje domove kako bi glasali 30. siječnja, a preporuča se razdoblje između 18 i 19 sati kada su biračka mjesta tradicionalno manje zauzeta.

Dužnosnici procjenjuju da je čak 600.000 ljudi trenutno u karanteni.