sjednica na rubu

Kujundžić još jednom preživio pokušaj rušenja, većina danas ima 79 zastupnika

18.10.2019 u 12:44

Bionic
Reading

Sabor je radni tjedan završio glasanjem o nekolicini točaka, među kojima je pitanje povjerenja ministru zdravstva Milanu Kujundžiću, koji je po drugi put preživio glasanje o nepovjerenju

Sabor je sa 79 glasova za i 55 protiv podržao godišnje izvješće o radu Vladu, koje je premijer Andrej Plenković podnio u srijedu.

Iako se odmah trebalo glasati i o povjerenju ministru zdravstva Milanu Kujundžiću, stanku je prije glasanja zatražio SDP-ov Željko Jovanović.

'Tražim stanku kako bi dali vrijeme zastupnicima da još jednom promisle hoće li dati ili ne dati povjerenje Kujundžiću koji je svojim neradom doveo zdravstvo pred kolaps', kazao je Jovanović, prozvavši ministra zdravstva i za bahatost.

Valdajuće je branio HDZ-ov Željko Reiner, koji je kazao da je zahtjev za iskazivanje nepovjerenja napisan na jednom listu papira. 'Nije bilo ni jednog navoda što je taj ministar napravio krivo, što je tako kobno napravio da ga valja smijeniti. U tom mizernom uratku nema ni jedne brojke, a govori se o financiranju zdravstva', poručio je Reiner.

Reinerovo izlaganje izbacilo je iz takta i SDP-ovog Peđu Grbina koji je u jednom trenutku digao glas i zbog toga zaradio opomenu.

  • +5
Glasanje o povjerenju Milanu Kujundžiću Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Opomenu su dobili i Mostovi Nikola Grmoja, Ines Strenja i Božo Petrov, ali i HDZ-ov Branko Bačić jer su zloupotrebili institut povrede poslovnika.

Nakon stanke zastupnici su glasali za iskazivanje nepovjerenja ministru Kujundžiću, za što je glasalo samo njih 48, dok ih je protiv bilo 79. U dvorani ih je u tom trenutku bilo 127.

Prijedlog za opozivom ministra zdravstva Milana Kujundžića inicirao je Most uz potporu 32 saborska zastupnika, a oporba ga je u raspravu koja se vodila u srijedu prozivala zbog izostanka reforme, tvrdili su da se sustavom ne upravlja strateški ali i da je pokušao utjecati na pravosuđe.

Sabor je podržao i da HDZ-ova zastupnica Marija Mačković postane članica Odbora za zakonodavstvo. Podsjetimo, na to je mjesto incijalno bio predlagan Lovro Kuščević, no nakon reakcija oporbe i javnosti HDZ je takav prijedlog povukao.