SVS

Univerzalni punjač

15.05.2010 u 14:04

Bionic
Reading

Bilo je samo pitanje vremena kada će se pojaviti ovaj vrijedan komad elektroničke opreme koji korisnike lišava brojnih nepogodnosti, tvrtke proizvodnje viška opreme, planet suvišnog otpada - s univerzalnim punjačem su, može se reći, svi na dobitku. Svi na jednoga, jedan na sve!

Pri kupnji mobilnog telefona u paketu još uvijek dobivamo i pripadajući punjač koji u većini slučajeva odgovara ne samo određenoj marki, već i točno određenom modelu uređaja. To je dovelo do situacije da danas na svijetu, potpuno nepotrebno, imamo jednak broj mobitela i punjača. Stari, beskorisni i često ispravni punjači koji završe u smeću stvaraju nekoliko tisuća tona otpada godišnje. Kako ste već vjerojatno čitali, u ožujku prošle godine GSMA-a (Group Special Mobile Association) progurala je inicijativu da se izradi standard po kojem će se ubuduće proizvoditi punjači za mobitele. Cilj projekta je da do 2012. godine univerzalni punjač kompatibilan sa svim markama mobilnih telefona u potpunosti zamijeni onaj konvencionalni.

Najveći igrači prihvatili nova pravila igre
Europska unija je od proizvođača mobitela i pripadajuće im opreme te mobilnih operatera koji djeluju na njezinom području zatražila da dobrovoljno prihvate MoU (Memorandum of Understanding). Tvrtke i operateri koji su pristali na nova pravila igre obvezali su se integrirati u mobilne telefone mikro USB port koji je kompatibilan s mikro USB konektorom koji će se nalaziti na punjačima. Unatoč tome što dogovor nije pravno obvezujući, da je stvar ozbiljna pokazuje to što su se novi standard odlučili ispoštovati najveći igrači iz industrije mobilnih telefona - LG, Motorola, Nokia, Samsung, Sony Ericsson, T-Mobile, Vodafone, Orange... Navedene korporacije i mobilni operateri pokrivaju oko 90 posto tržišta EU-a s oko 185 milijuna prodanih kompleta mobilnih uređaja godišnje.

Punjač kao izbor, a ne kao obvezan komad opreme

Osim što će pojednostavniti život tri milijarde korisnika mobilnih telefona diljem svijeta koji će, kada im se baterija mobitela isprazni, moći koristiti bilo koji dostupan punjač, ova promjena će rasteretiti planet od nepotrebnog otpada i (procjenjuje se) smanjiti emisije stakleničkih plinova za oko 13,6 milijuna tona godišnje. Također, nova generacija punjača bit će do tri puta energetski učinkovitija i trošit će puno manje energije u stanju pripravnosti. Proizvođači će također iskusiti pogodnosti novonastale situacije jer će im biti potrebno manje resursa i sirovina za izradu i distribuciju opreme. Ovo pogoduje i korisnicima jer će oni manje plaćati krajnji proizvod budući da u originalan paket neće biti automatski uključen punjač, već će se on nuditi kao izbor, a ne kao obvezan dodatak mobitelu.

Mikro USB konektor kao novi standard

Mikro USB tehnologija neće biti ugrađena u sve modele mobitela, već samo u one novije generacije, poput smartphonea. Takvi uređaji trenutno drže četvrtinu tržišta u EU-u, a predviđa se da će kroz koju godinu u potpunosti zavladati njime, pa se ovakav izbor čini logičnim. Ipak, kritičari ističu da će se ovime zakinuti korisnici starijih modela mobitela. Masovna primjena univerzalnog punjača očekuje se do 2012. godine. Doduše, to će uvelike ovisiti o brzini kojom korisnici mijenjaju mobilne telefone. Universal Charging Solution (UCS) dobilo je zeleno svjetlo od Međunarodne telekomunikacijske unije (ITU), tijela pri UN-u koje uređuje globalne telekomunikacijske standarde i protokole. Sad nam ostaje čekati da se tržište i korisnici u potpunosti prilagode novom, boljem i smislenijem standardu.