NEOBAVEZNA SREDNJA ŠKOLA

Uništit će 80.000 sudbina u narednih 10 godina

16.09.2009 u 09:02

Bionic
Reading

Zbog odustajanja aktualne vlasti od obavezne srednje škole, odnosno od mogućnosti da se taj projekt uvrsti u predstojeće ustavne promjene, posljedice će biti dalekosežne: Hrvatska će izgubiti desetke tisuća potencijalnih srednjoškolaca i biti na začelju Europske unije, upozoravaju bivši ministri obrazovanja koji su bili pobornici uvođenja obavezne srednje škole

Autor tog projekta, Dragan Primorac, posebno je razočaran time što je druga njegova ideja, nakon neuspjelog projekta besplatnih udžbenika, pala u vodu, piše Novi list

– U narednih deset godina 80.000 učenika ostat će bez srednjoškolskog obrazovanja. Ta djeca nikad neće završiti srednju školu i zato se za taj projekt jednostavno mora osigurati novac, smatra Primorac te podsjeća da je u svim institucijama Europe taj projekt bio istican kao najveći hrvatski brand.

– Nitko kod nas ne želi vidjeti situaciju kao u Kistanjama i nekim drugim dijelovima Hrvatske, gdje roditelji nakon završene osmogodišnje škole zbog neimaštine neće moći poslati djecu na daljnje školovanje, upozorava Primorac. I građani su taj projekt podržali, podsjeća bivši ministar, njih više od 85 posto. Manjak novca u državnoj blagajni za njega nije dovoljan razlog da se od tog projekta odustane.

– Znam da to za mene nikada ne bi bio manjak, poručuje Primorac
I za ministra obrazovanja u Račanovoj vladi, Gvozdena Flegu, to je pogubna odluka, čije će se konzekvence moći sagledati tek za desetak godina.

– Oduzeli smo si još jednu granu razvoja i upropastili moguće promjene u školstvu. Time smo postali još jedna od zemalja na začelju Europske unije, a vladajuća je stranka još jednom promjenom u nizu stalnih promjena u svojoj politici dodatno izgubila na uvjerljivosti, ocjenjuje Flego, žalostan zbog toga što klauzula o obaveznom srednjem školstvu nije uvrštena u Zakon o osnovnom i srednjem školstvu, na čemu je njegova stranka inzistirala.

Jedino Ljilju Vokić, ministricu prosvjete iz Tuđmanovog doba, odustanak od obavezne srednje škole nimalo ne smeta.

– Nema ga nitko na svijetu, pa zašto bismo mi? Taj je projekt Primorac krivo proračunao, svašta je obećavao, kaže Vokić, koja smatra da je Ustavna odredba o dostupnosti srednjeg obrazovanja svima pod jednakim uvjetima potpuno dovoljna.

Trebalo bi, veli, prvo riješiti mrežu škola i izgraditi nove, da djeca ne moraju putovati desecima kilometara i plaćati skupe autobusne karte.

– Od Dubrovnika do Korčule, na udaljenosti od 180 kilometara, nema nijedne srednje škole. Pelješac, Ston, Slano, nemaju škole i nije čudo da je 450.000 ljudi bez škole. Ne treba ništa nametati, nego stvarati uvjete, kaže bivša ministrica Vokić.

Kad je bila ministrica, prisjeća se, otvorila je škole u Dugom Selu i Zaprešiću 'da djeca ne grabe vlakovima u školu', a i u Stonu, ali ju je Račanova vlada ugasila. Osim toga, kaže Vokić, djeci treba osigurati i zaposlenje.

– Na birou je 12.000 nezaposlenih sa srednjom ekonomskom školom, a i dalje se 'štancaju'. To je bacanje novca i stvaranje frustracija, zaključuje bivša ministrica prosvjete.