VRIJEDNOST DESET MILIJUNA KUNA

Uništeno 11 milijuna komada cigareta

26.10.2011 u 15:15

Bionic
Reading

Više od 11 milijuna komada cigareta te gotovo tona rezanog duhana, čija se ukupna tržišna vrijednost procjenjuje na 10 milijuna kuna, bit će tijekom poslijepodneva uništeno u Varaždinu

Na deponiju varaždinske tvrtke Univerzal, Carinska uprava RH provodi akciju uništenja 16,4 tone duhanskih proizvoda, odnosno 55.712 šteka s 11.142.400 komada cigareta te 900,72 kilograma rezanog duhana. Riječ je o duhanskim proizvodima zaplijenjenim na području Carinarnica Vukovar, Slavonski Brod, Osijek, Varaždin, Koprivnica i Karlovac. Najviše zaplijenjenih cigareta ove je godine bilo na području Carinarnice Vukovar (6.352.220 komada cigareta), zatim Carinarnice Slavonski Brod (413.160 komada cigareta) te Carinarnice Zagreb (337.161 komada cigareta).

'Carinska uprava provodi mjere carinskog i trošarinskog nadzora kojima je obuhvaćeno i područje suzbijanja ilegalnog prijenosa, korištenja i distribucije cigareta te duhanskih proizvoda, a takve intenzivne i kontinuirane aktivnosti provode se na samo kod nadzora prekograničnog prometa, nego i u unutrašnjosti carinskog područja, a osobito kroz nadzor tržnica, skladišnih i drugih prostora u kojima se odvijaju takve nezakonite aktivnosti', pojašnjava Sandra Đuka, načelnica Odjela za odnose s javnošću Carinske uprave, koja napominje da duhanski proizvodi proizvedeni i pušteni u potrošnju na području Hrvatske moraju biti označeni duhanskim markicama Ministarstva financija.

Glavnina duhanskih proizvoda koji će biti uništeni mljevenjem u pogonima Univerzala zaplijenjena je od siječnja do listopada ove godine kada je oduzeto 8.239.719 komada cigareta, odnosno 41.198 šteka različitih vrsta cigareta čija se tržišna vrijednost procjenjuje na sedam milijuna kuna. To je dva puta veća količina zaplijenjenih duhanskih proizvoda nego u istom razdoblju prošle godine, odnosno osjetno više nego tijekom cijele prošle godine kada je ukupno zaplijenjeno 5.827.470 komada različitih vrsta cigareta tržišne vrijednosti procijenjene na pet milijuna kuna.