FINANCIJSKE OPERACIJE

Unicredit pod istragom zbog utaje 245 milijuna eura

19.10.2011 u 15:03

Bionic
Reading

Banka je, navodno, u vrijeme Profuma financijskim operacijama zarade od kamata pretvarala u dividende, na što se plaćalo samo pet posto poreza. Na taj je način utajeno 245 milijuna eura poreza

Banka Unicredit i njezin bivši delegirani upravitelj Alessandro Profumo pod istragom su zbog utaje poreza.

Milansko tužiteljstvo preventivno je zaplijenilo Unicreditu 245 milijuna eura, koliko je, prema proračunu, talijanskoj državi utajeno poreza u razdoblju između 2007. i 2008. godine, dakle dok je još Profumo bio na čelu te banke koja djeluje i u Hrvatskoj i u još 20 europskih zemalja.

Preventivnu zapljenu 245 milijuna eura, koja bi mogla postati i konačnom, proveo je sudac Luigi Varanelli na zahtjev milanskog tužitelja Alfreda Robleda. Taj iznos je navodno profit od utaje poreza, a financijska transakcija bila je provođena preko međunarodne financijske ustanove Brontos.

Istraga je još u tijeku, odnosno mogla bi biti uključena i 2009. godina. Osim Profuma, pod istragom je još 20-ak osobe, odnosno menadžera i dužnosnika banke Unicredit, među kojima su i bivši financijski direktor Ranieri de Marchis i trojica zaposlenika engleske banke Barclays u milanskoj podružnici.

Unicredit je iznenađen zbog te istrage jer je banka uvijek djelovala u zakonskim okvirima, priopćila je uprava banke.

Banka je, navodno, u vrijeme Profuma financijskim operacijama zarade od kamata pretvarala u dividende na što se plaćalo samo pet posto poreza. Na taj je način državi utajeno 245 milijuna eura poreza. Naime, na depozit Unicredita u Barclaysu su dobivane kamate, koje su oporezive, ali ako se iznos pretvori u dividendu, onda se dobivaju olakšice pri plaćanju poreza, odnosno te olakšice mogu iznositi do 95 posto od iznosa koji bi se trebao platiti.