MALA POBJEDA

UNESCO priznao Palestinu kao punopravnu članicu

31.10.2011 u 15:35

Bionic
Reading

UNESCO je priznao Palestinu kao punopravnu članicu unatoč prijetnjama SAD-a da će im uskratiti desetke milijuna dolara ukoliko se odluče na taj potez, javlja Al Jazeera

Specijalizirana agencija UN-a za intelektualna i etička pitanja na području obrazovanja, znanosti i kulture (UNESCO) glasovala je u ponedjeljak za priznanje Palestine.

Na sastanku UNESCO-a u Parizu 107 glasova 'za' naspram 14 'protiv' i 52 'suzdržana' bila su dovoljna da se zadovolji dvotrećinska većina i da se Palestini prizna punopravno članstvo, piše Al Jazeera.

Odluka o punopravnom članstvu Palestini omogućuje da registrira kulturna blaga u UNESCO-ov registar svjetske kulturne baštine.

To je mala pobjeda za Palestinsku oslobodilačku organizaciju (PLO), koja je podnijela prošlog mjeseca zahtjev za punopravno članstvo u Ujedinjenim narodima. Zahtjev je obustavljena na nekoliko tjedana u Vijeću sigurnosti UN-a, a vjerojatno će se suočiti s vetom SAD-a kada dođe do glasovanja.

UNESCO-ovo priznanje će barem simbolički dodati težinu PLO-ovom argumentu da UN treba priznati palestinsku državu.

'To je dobra vijest. To je još jedan korak u pravom smjeru', rekao je Husam Zomlot, član PLO-a i bivši veleposlanik.

Izrael je brzo reagirao na ovu odluku i poručio da je to tragičan potez UNESCO-a. Nimroda Barkan, izraelski predstavnik pri UNESCO-u, pozvao je SAD da im uskrati financijska sredstva.

Europska unija je pokušala zaustaviti PLO-ov zahtjev nudeći im ograničeno članstvo u UNESCO-ovu Izvršnom odboru i sredstva za obnovu crkve Rođenja u Betlehemu, za koji se vjeruje da je rodno mjesto Isusa. PLO je odbila tu ponuda s kratkim komentarom da ih je 'EU pokušala navesti da prodaju svoje principe za novac', piše Al Jazeera.