STRAH OD TUŽBI

Unatoč zabrani HAC isplatio uskrsnice

24.06.2010 u 08:52

Bionic
Reading

Hrvatske autoceste jučer su svojim zaposlenicima isplatile po tisuću kuna uskrsnice, ukupno 2,87 milijuna kuna, a na to ih je primoralo par tisuća tužbi koje su radnici protiv ovog javnog poduzeća podigli zbog nepoštivanja kolektivnog ugovora

Novac radnicima u prvi mah nije isplaćen, jer je premijerka Jadranka Kosor u sklopu Programa ekonomskog oporavka zabranu ovakvi izdataka javnim poduzećima, unatoč tome što su ona bila osigurana kolektivnim ugovorom.

'U cijelom spletu okolnosti i onakvoj političkoj situaciji – naravno da se nismo usudili isplatiti uskrsnice, rekao je Novom listu izvor blizak upravi HAC-a, a na pitanje misli li pod političkim okolnostima na premijerkinu zabranu ovakvih izdataka, stigao je potvrdan odgovor.

Suočeni s radničkim tužbama, uprava HAC-a ovih dana shvatila je da bi im premijerkin nalog mogao donijeti više štete, nego uštede, pa su radnicima ipak odlučili isplatiti Kolektivnim ugovorom zajamčene iznose. Ovu odluku službeno su objasnili poboljšanjem likvidnosti u poduzeću.

'Hrvatske autoceste isplatile su uskrsnicu u iznosu od tisuću kuna prema Kolektivnom ugovoru. Isplata je bila odgođena u uvjetima ograničene likvidnosti, a s obzirom na to da se zbog mjera i aktivnosti usmjerenih na poboljšanje likvidnosti stanje bitno popravilo više nema razloga da se uskrsnica ne isplati, a postoji obveza prema Kolektivnom ugovoru, stoji u službenom obrazloženju HAC-a.

Predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić za početak ističe da je u startu bio protiv zabrane isplate uskrsnica, jer njegovo je stajalište da radnici ne smiju plaćati za kriminal koji se događao u Hrvatskim autocestama.

'Novac nam nije isplaćen zbog starog problema, a taj se sastoji od politički podobne uprave poduzeća koja je nesamostalna. Oni nemaju petlju donositi odluke i raditi svoj posao, pa za njih odluke donosi Vlada. Onaj tko je naredio da se radnicima uskrsnice ne isplate nanio je dodatnu štetu poduzeću.

Naglašavam, sve probleme s kojima smo suočeni mi u javnim poduzećima generiraju se običajem biranja uprava po principu podobnosti, a ne sposobnosti – kaže Stanić
Na pitanje hoće li od poduzeća zahtijevati da namire i odvjetničke usluge koje su radnici bili prisiljeni uzeti, Stanić odgovara: 

'Mislim da će odvjetnici od HAC-a tražiti da im se nadoknade troškovi', istaknuo je Stanić, a prema sindikalnim tvrdnjama, ti troškovi kreću se oko 750 tisuća kuna.