bitka protiv korone

Unatoč sofisticiranoj tehnologiji, brojni Europljani neskloni cijepljenju

27.12.2020 u 18:33

Bionic
Reading

Europa je u nedjelju krenula u opsežnu kampanju cijepljenja protiv covida-19 u nastojanju da što prije suzbije pandemiju koronavirusa, no brojni stanovnici Starog kontinenta nepovjerljivi su prema novim cjepivima zbog brzine kojom su testirana i odobrena.

Europska unija potpisala je ugovore o nabavi više od dvije milijarde doza cjepiva s nekoliko farmaceutskih tvrtki, među kojima su Pfizer i BioNTech te Moderna i AstraZeneca, a cilj joj je tijekom iduće godine omogućiti cijepljenje svim odraslim stanovnicima EU-a.

No istraživanja ukazuju na visoku razinu kolebljivosti prema cjepivu i cijepljenju u zemljama članicama EU-a, od Francuske do Poljske, čiji su stanovnici navikli da se cjepiva razvijaju deset i više godina, a ne samo nekoliko mjeseci.

"Mislim da u povijesti nema cjepiva koje je tako brzo testirano", rekao je Ireneusz Sikorski (41), izlazeći s dvoje djece iz crkve u centru Varšave. "Ne kažem da se ne bi trebalo cijepiti, ali osobno neću provjeravati sigurnost novog cjepiva ni na svojoj djeci ni na sebi", rekao je. 

Dosad provedena istraživanja u Poljskoj, zemlji u kojoj je nepovjerenje u javne institucije vrlo veliko, upućuju na to da cjepivo protiv covida kani primiti manje od 40 posto stanovnika. U nedjelju se u varšavskoj bolnici u koju su stigle prve doze, za cijepljenje prijavila samo polovina medicinskog osoblja.

U Španjolskoj, jednoj od pandemijom najteže pogođenih europskih zemalja, 28-godišnji pjevač i skladatelj porijeklom s Tenerifa, German, zasad se ne planira cijepiti.

"Nitko od mojih bliskih prijatelja i članova obitelji nije imao covid-19. Ne kažem da ne postoji, jer je puno ljudi umrlo od posljedica te bolesti, no zasad ne razmišljam o cijepljenju". 

Grkokatolički biskup Tihon iz Bugarske, zemlje u kojoj se 45 posto stanovnika izjasnilo protiv cijepljenja, a 40 posto ih kani pričekati kako bi se uvjerili da od njega nema težih negativnih nuspojava, usporedio je covid s dječjom paralizom.

"I sam sam cijepljen protiv svega protiv čega sam se mogao cijepiti", rekao je biskup novinarima nakon što se cijepio, a uz njega je stajao bugarski ministar zdravstva.

Podsjetio je prisutne na dječju paralizu od koje su mnogi teško oboljeli prije nego što je cjepivo protiv te opasne bolesti postalo dostupno pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća. "Svi smo se plašili da ne obolimo od dječje paralize. A kad se pojavilo cjepivo bili smo presretni. Sada u djelotvornost i sigurnost cjepiva ljude nažalost moramo uvjeravati. Baš šteta."

Istraživanje tvrtke IPSOS provedeno u 15 zemalja, čiji su rezultati objavljeni 5. studenoga tada je pokazalo da bi se, da je cjepivo dostupno, cijepilo 54 posto Francuza. U Italiji i Španjolskoj ta je brojka iznosila 64 posto, u Velikoj Britaniji 79 posto, a najviše spremnosti na cijepljenje tada su iskazali stanovnici Kine, njih 87 posto.