A ŠTO S NEONACISTIMA?

Unatoč Breiviku islamisti su Norveškoj najveća prijetnja

17.01.2012 u 14:07

Bionic
Reading

Radikalni islamisti i dalje predstavljaju najozbiljniju opasnost za Norvešku, unatoč napadu islamofobnog ekstremista koji je prošlog ljeta ubio najmanje 77 osoba, uglavnom mladih, izjavila je u utorak ravnateljica norveške policije Janne Kristiansen

Ona je rekla da će se norveška policija fokusirati na opasnost od sve snažnijeg islamskog ekstremizma, koji dolazi izvana, unatoč tome što su od napada u srpnju prijetnje vladinim dužnosnicima uvišestručene.

'U posljednjih nekoliko godina zamjećujemo da ljudi koji su odrasli u Norveškoj postaju vrlo radikalno orijentirani, a Norvešku i norveško društvo smatraju svojim neprijateljima', rekla je Kristiansen na konferenciji za novinare.

'Te osobe su u čestom kontaktu s ekstremnim islamistima koji žive u inozemstvu. Oni putuju u kampove za obuku u područjima u kojima traju sukobi, a prije povratka u Norvešku i sudjeluju u oružanim borbama', kazala je.

Odgovarajući na iznesene kritike, prema kojima policija zapostavlja opasnost koja prijeti od ekstremno desnih militanata poput Andersa Berhinga Breivika, izjavila je da je ta opasnost puno manja jer je broj nasilnih ekstremista u zemlji još uvijek relativno malen. Također je upozorila na sve češće rasprave pune mržnje koje se vode putem interneta i koje smatra vrlo opasnima.