KRAJ SEDMOMJESEČNE OPERACIJE

UN završio NATO-ov mandat u Libiji

27.10.2011 u 18:30

Bionic
Reading

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u četvrtak je otkazalo odobrenje sedmomjesečne NATO-ove operacije u Libiji koja je pridonijela svrgnuću i ubojstvu libijskoga čelnika Moamera Gadafija

Vijeće je jednoglasno odobrilo rezoluciju kojom se prekida UN-ov mandat kojim je uspostavljena zona zabrane letenja nad Libijom, a stranim vojnim snagama i NATO-u omogućeno da upotrijebe 'sve potrebne mjere' za zaštitu libijskih civila.

Rezolucija određuje da će UN-ovo odobrenje operacija stranih vojnih snaga u Libiji isteći u 23:59 sati 31. listopada.

Vijeće sigurnosti je odlučilo završiti mandat NATO-ove operacije unatoč zahtjevu libijskog Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC) da se produlji trajanje mandata i nakon 31. listopada 'jer libijske oružane snage još nisu preustrojene'.

Zamjenik libijskog veleposlanika pri UN-u Ibrahim Dabaši rekao je u srijedu Vijeću da nove libijske vlasti žele produljenje mandata. 'Tražimo od vas da se ne žurite prihvatiti takvu rezoluciju i informirat ćemo vas odmah o odluci NTC-a koja bi trebala biti donesena do kraja mjeseca', rekao je Dabaši.

NTC je zatražio zadržavanje NATO-a u Libiji barem do kraja godine jer smatra da i nakon Gadafijeve smrti njegovi posljednji vjerni pristaše predstavljaju prijetnju zemlji.

NATO-ova misija završit će 31. listopada, sedam mjeseci nakon što je Sjevernoatlantski savez preuzeo zapovijedanje međunarodnim vojnim operacijama pokrenutim 19. ožujka, u sklopu UN-ove rezolucije o zaštiti libijskih civila.

Rasmussen: NATO završava libijsku misiju 31. listopada

NATO će u petak potvrditi da će 31. listopada okončati svoju vojnu operaciju u Libiji, izjavio je u četvrtak glavni tajnik NATO-a AndersFogh Rasmussen na konferenciji za novinare održanoj s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu.

'Prije tjedan dana odlučili smo završiti vojnu operaciju u Libiji. Sutra ćemo potvrditi tu odluku', rekao je.

'U potpunosti smo izvršili našu misiju', rekao je i dodao da će u slučaju da nova libijska vlada to zatraži, NATO pomoći u demokratskoj tranziciji.

Vijeće sigurnosti UN je u četvrtak završilo mandat tijekom kojeg je bila dozvoljena uporabe sile u Libiji, sedam mjeseci nakon početka intervencije protiv Gadafijeva režima, unatoč pozivima libijske prijelazne vlade da produži misiju.

NATO će se sastati u petak u Bruxellesu kao bi službeno proglasio završetak zračnih udara, unatoč pozivima novog režima.