HUMANITARNA KATASTROFA

UN: Više od 700 tisuća izbjeglica u Siriji, bježe pod okriljem noći

13.02.2020 u 17:46

Bionic
Reading

Više od 700 tisuća ljudi izbjeglo je iz svojih domova na sjeverozapadu Sirije od prosinca zbog ofenzive vladinih snaga koja je u tijeku i kojom se želi osvojiti i posljednje uporište pobunjenika u državi, objavili su Ujedinjeni narodi u četvrtak.

"Od 1. prosinca je više od 700 tisuća žena, djece i muškaraca izbjeglo iz svojih domova na sjeverozapadu Sirije", objavio je David Swanson, glasnogovornik UN-ovog Ureda za koordinaciju humanitarne pomoći (OCHA).

"Ovo posljednje izbjeglištvo pogoršava već tešku humanitarnu situaciju na terenu u Idlibu", dodao je, referirajući se na posljednje uporište sirijskih pobunjenika u devet godina dugom sukobu, grad u blizini turske granice.

Swanson ističe kako su cjelokupni gradovi u regiji prazni jer sve veći broj civila bježi sjeverno, prema područjima koja smatraju sigurnijima.

"Mnogi bježe u otvorenim kamionima ili pješice, često po noći, u očajnom pokušaju da ne budu primijećeni. Sve se to događa po noći kada temperature padaju ispod ništice", rekao je.

U to vrijeme sirijska vojska i savezničke joj snage napreduju u provinciji.

U izbjeglištvu je i najmanje 290 tisuća djece, objavila je humanitarna agencija Save the Children.

"Gotovo četvrtina stanovništva Idliba primorana je pobjeći iz svojih domova u samo nekoliko tjedana", rekla je Sonia Khush iz te organizacije, prozvavši situaciju u Idlibu "humanitarnom katastrofom".

Turska je ovaj tjedan najavila da će njezina vojska napasti sirijske snage bilo gdje na njezinom teritoriju ako strada još jedan turski vojnik.

Do srijede je u sirijskim artiljerijskim napadima u posljednjih deset dana poginulo 14 pripadnike turske vojske, prenosi Reuters.

Turski ministar obrane Hulusi Akar u četvrtak je najavio kako Ankara poslati dodatne vojnike na teren.