OTKRIĆA WIKILEAKSA

UN traži očitovanje SAD-a o zločinima u Iraku

27.10.2010 u 12:52

Bionic
Reading

Barack Obama ima 'moralnu dužnost' istražiti sve što je otkrio WikiLeaks. Tako jasno i bez rezervi glasi prozivka posebnog povjerenika UN-a za pitanja mučenja Manfreda Novaka

Novak smatra da u ovim slučajevima nema zastare i da ih Obama mora istražiti bez obzira na to što se nisu dogodili tijekom njegova mandata.

Novaka ne brine samo ono što se dogodilo u zatvorima koje su kontrolirali američki vojnici, već i ono što se zbilo u iračkim zatvorima nakon što su oružane snage SAD-a zatvorenike prepustile iračkim službama, kada je SAD 'gledao u drugu stranu'. Zadaća je Pentagona, smatra Novak, provjeriti vjerodostojnost dokumenata WikiLeaksa i suditi odgovornima.

Za Novaka, informacije do kojih je došao WikiLeaks objavivši preko 400.000 tajnih dokumenata o ratu u Iraku 'više su nego vjerodostojne'. On smatra da je potvrđena 'brutalnost i sustavno mučenje od strane iračkih snaga sigurnosti'. Štoviše, Novak smatra da je i Obamina administracija, kao i Bushova, prekršila Konvenciju protiv mučenja kada je zarobljenike ostavila u rukama onih 'za kojih se sumnjalo da će počiniti mučenja'.

Prema dokumentima WikiLeaksa, 'Pentagon je dobro znao što se događalo u iračkim zatvorima'. Novak dodaje da mučenja nije bilo ili nema samo u Iraku, već da se to događa u Afganistanu, Siriji, Maroku ili Egiptu, dakle tamo gdje su poslani zarobljenici te da je potrebno obeštetiti sve žrtve mučenja.

Novak je zaključio izvještaj istaknuvši da je mučenja bilo u 17 od 18 istraženih država. Ipak, jasno je pojasnio da je mučenje koje je američka vojska činila u Iraku prestalo dolaskom predsjednika Baracka Obame.