19 POGINULIH, 36 RANJENIH

UN šokiran izraelskim napadom na konvoj

31.05.2010 u 13:15

Bionic
Reading

Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Navi Pillay izjavila je u ponedjeljak da je šokirana napadom izraelske vojske na međunarodnu flotu koja je prevozila dobrotvornu pomoć u Pojas Gaze, u kojemu je, po novim podacima, poginulo 19 osoba

'Šokirana sam vijestima da je humanitarna misija napadnuta dok se približavala obali Gaze te da je u napadu bilo mrtvih i ranjenih', rekla je Navi Pillay.

Po najnovijim podacima, u napadu izraelskih komandosa poginulo je 19 i ranjeno 36 članova misije.

Kanal 10 izraelske televizije objavio je da je jedan od ranjenih u teškom stanju te da su među ranjenicima petorica izraelskih vojnika.

Međunarodno brodovlje zaplovilo je prema palestinskom teritoriju u nedjelju popodne, a konvoj su organizirale propalestinske skupine i turska udruga za ljudska prava. Turska je od Izraela zatražila slobodan prolaz rekavši da brodovlje prevozi 10.000 tona humanitarne pomoći.

U subotu je izraelski dužnosnik upozorio da će izraelska mornarica, zatreba li, i silom spriječiti međunarodni konvoj brodova koji prevozi dobrotvornu pomoć za Pojas Gaze da doplovi do obale palestinskog teritorija.

Humanitarno brodovlje presrele su tri izraelske raketne topovnjače.