ISTRAŽITELJI STIGLI U NIZOZEMSKU

'UN se ne povlači iz Sirije zbog intervencije! To je groteskno!'

31.08.2013 u 19:34

Bionic
Reading

Sirijska vojska 'mobilizirana je, ima prst na okidaču', izjavio je u subotu na državnoj televiziji sirijski premijer Vael al-Halki, dok je dužnosnik službe sigurnosti kazao da je Sirija spremna 'odgovoriti na napad u svakom trenutku'

U pisanoj izjavi emitiranoj na službenoj postaji premijer al-Halki je rekao: 'Vojska je spremna suočiti se sa svim izazovima i svim scenarijima.'

Dok su posljednji inspektori UN-a napustili zemlju u subotu ujutro, sirijske vlasti ustvrdile su da se spremaju uzvratiti na moguće američke zračne udare.

Visoki dužnosnik sirijskih službi sigurnosti kazao je kako očekuje 'napad u svakom trenutku' i ponovio da je njegova zemlja 'također spremna odgovoriti u svakom trenutku'.

'Ta neopravdana agresija Zapada neće proći bez odgovora', dodao je taj dužnosnik. Pristaše udara brane 'krivu stvar koja nema ništa zajedničko s moralom ni s međunarodnim pravom', dodao je.

Nakon što su ujutro napustili siriju, UN-ovi istražitelji u popodnevnim satima sletjeli su u Nizozemsku. Glasnogovornik Organizacije za zabranu kemijskog oružja rekao je da će inspektori otići u sjedište te organizacije u Den Haagu te da će uzorci koje su uzeli na terenu u Siriji biti poslani u razne laboratorije na testiranje. Međutim, kako javljaju agencije, UN-ovi istražitelji dobili su mandat samo da utvrde je li došlo do napada kemijskim oružjem, ali ne i tko ga je izazvao.

Odmah nakon povratka istražitelja javnosti se obratio i glasnogovornik UN-a Martin Nesirky, koji je pritom ponovio da rezultata istrage UN-a u Siriji neće biti sljedeća dva tjedna.

Ponovio je i stav glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona o eventualnoj intervenciji u Siriji.

'Ne postoji alternativa političkom rješenju... Vojno rješenje nije opcija', kazao je UN-ov glasnogovornik.

Iako su se pojavile spekulacije da se UN na neki način povlači kako bi SAD mogao vojno intervenirati, Nesirky je kazao da su takve pomisli 'groteskne'. UN će, dodao je, nastaviti humanitarni rad u Siriji.