nova rezolucija

UN produžio istragu o misterioznoj smrti Daga Hammarskjolda

28.12.2019 u 08:49

Bionic
Reading

Opća skupština Ujedinjenih naroda u petak je odobrila rezoluciju kojom se produžuje istraga misteriozne smrti tadašnjeg glavnog tajnika te organizacije Daga Hammarskjolda 1961. godine.

Švedski diplomat putovao je jugom Afrike kad mu se srušio zrakoplov. Rezoluciju je inicirala Švedska, a podržalo ju je stotinu država. Tekst je prihvaćen konsenzusom, bez glasanja.

Za voditelja istrage Švedska je predložila tanzanijskog odvjetnika Mohameda Chandeja Othmana koji ju je već vodio nekoliko godina.

On je u svom posljednjem izvještaju optužio SAD i Veliku Britaniju za uskraćivanje informacija vezanih za Hammarskjoldovu smrt.

Šveđanin je bio drugi glavni tajnik UN-a u povijesti. Poginuo je uz 15 drugih ljudi 18. rujna 1961. kad im se zrakoplov srušio u blizini grada Ndole, u tadašnjoj Sjevernoj Rodeziji, današnjoj Zambiji.

Hammarskojld je u to vrijeme pokušavao ujediniti Kongo i spriječiti secesiju mineralima bogate regije Katanga.

Dvije istrage ranije su zaključile da se nesreća dogodila zbog greške pilota.

No od 2014 su pokrenute nove istrage koje govore o mogućoj zavjeri, što je osnažio i nedavni Othmanov izvještaj.

"Južnoafrička Republika, Velika Britanija i SAD sasvim sigurno imaju važne, neotkrivene informacije", napisao je Tanzanijac.

Nova rezolucija poziva članice UN-a, "posebice one spomenute u izvještaju, da objave relevantne zapise koje posjeduju".

Othman je u svom izvještaju spomenuo vjerojatnost da su članice UN-a prepriječile komunikaciju vezanu za nesreću te prešutjele postojanje zračnih snaga Katange koje su mogle napasti zrakoplov glavnog tajnika.

Tanzanijac je spomenuo i da su na tlu u vrijeme nesreće bile prisutne inozemne snage, uključujući pilote i obavještajce.