izvješće

UN: Predrasude prema ženama i dalje raširene

05.03.2020 u 12:36

Bionic
Reading

Usprkos napretku postignutom proteklih desetljeća u smanjenju nejednakosti, žene se na globalnoj razini i dalje suočavaju s predrasudama, doznaje se u četvrtak iz izvješća UN-a

Prema analizi koju je proveo UN-ov Program za razvoj (UNDP), oko polovice svjetske populacije i dalje smatra da su muškarci bolji politički vođe, preko 40 posto smatra da su muškarci bolji direktori i menadžeri tvrtki te da imaju veće pravo na posao kada vlada nezaposlenost, a gotovo 30 posto smatra da muškarci imaju pravo tući svoje žene.

Analiza UN-ove agencije mjeri kako društvena uvjerenja opstruiraju jednakost spolova u područjima poput politike, rada i obrazovanja. U analizi su navedeni podaci iz 75 zemalja što obuhvaća oko 80 posto svjetskog stanovništva.

I dok je napredak u smanjenju nejednakosti postignut u temeljinim područjima poput obrazovanja i zdravlja, još nije zadovoljavajuć u područjima koja su izazov za pozicije moći, a one su presudne da bismo ostvarili istinsku jednakost spolova, ocjenjuje u izvješću dužnosnik UNDP-a Pedro Conceicao.

Prema izvješću, zemlje koje iskazuju najveće predrasude i zadrtost prema ženama su Pakistan, Katar, Nigerija, Zimbabve i Jordan.

Zemlje s najmanje predrasuda prema ženama su Andora, Norveška, Nizozemska, Novi Zeland i Švedska. Stajališta prema ženama su se u posljednje vrijeme pogoršala u Švedskoj, Njemačkoj, Indiji i Meksiku, stoji u izvješću.