KLIMATSKE PROMJENE

UN poziva na izradu nacionalnih programa borbe protiv suše

22.08.2012 u 14:12

Bionic
Reading

Ujedinjeni narodi pozvali su države na izradu nacionalnih programa za borbu protiv suše koji će se temeljiti na procjeni opasnosti jer suše će, kako predviđaju stručnjaci, biti češće, jače i dugotrajnije i negativno utjecati na proizvodnju hrane, vode i energije

'Očekuje se da će klimatske promjene izazivati suše češće, da će one biti intenzivnije i trajati dulje, a pogađat će brojne sektore te napose proizvodnju hrane, vode i energije', priopćio je ravnatelj Svjetske meteorološke organizacije (WMO) Michel Jarraud

U priopćenju na UN-ovim stranicama Jarraud se zauzeo za 'promjenu pristupa'.

Vlade trebaju 'ad hoc' akcije zamijeniti 'nacionalnim programima za ublažavanje suše koji će se temeljiti na procjeni opasnosti', ocijenio je.

WMO, UN-ova Konvencija za suzbijanje dezertifikacije (UNCCD) i druge agencije Ujedinjenih naroda zajednički pripremaju koordiniranu i proaktivnu strategiju prema sušama, navodi se u priopćenju za medije.

Ovogodišnje suše u svijetu odrazit će se na cijene hrane koje bi mogle dosegnuti rekorde iz 2010. godine, upozorava Mannava Sivakumar iz WMO-a.

Četvrtina područja Sjedinjenih Država izložena je izuzetnoj suši, a čitav SAD ima najdulje razdoblje suše od daleke 1895. godine.

Suše pogađaju i druge dijelove svijeta pa je primjerice u pokrajini Punjab, koja je žitnica Indije, postotak kiše 70 posto manji od normale.

Suše su pogodile Afriku, južnu i jugoistočnu Aziju te Australiju, ističe Sivakumar i dodaje da je Australija jedina zemlja u svijetu koja je izradila cjelovitu politiku suzbijanja suše temeljenu na procjeni rizika.

Konvencija UN-a za suzbijanje dezertifikacije i drugi UN-ovi partneri održat će od 11. do 15. ožujka 2013. sastanak na visokoj razini o nacionalnim politikama suzbijanja suše