više od 6.000 ubijenih

UN pokreće istragu na Filipinima zbog ubojstava u 'ratu protiv droge'

11.07.2019 u 14:30

Bionic
Reading

Vijeće za ljudska prava UN-a u četvrtak je odlučilo pokrenuti preliminarnu istragu zbog tisuća ubojstava na Filipinima u takozvanom 'ratu protiv droge'

Rezoluciju, koju je predložio Island, podržalo je 18 zemalja. Protiv rezolucije bilo je 14, uključujući Kinu, a sudržanih 15 među kojima i Japan na forumu 47 zemalja u Ženevi.

Delegacija Filipina pozvala je zemlje da glasuju protiv teksta kojim se Visoku povjerenicu UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet poziva da izvijesti o zaključcima istrage u lipnju 2020.

U prihvaćenom tekstu poziva se Bachelet da iduće godine 'sastavi pismeno izvješće o stanju ljudskih prava na Filipinima'.

Nadalje, tekstom se poziva filipinsku vladu na 'suradnju' s Visokim povjereništvom za ljudska prava i zahtijeva da omogući njegovim stručnjacima obilaske, piše agencija France presse.

U ponedjeljak je i organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International (AI) pozvala Ujedinjene narode da pokrenu istragu o ubojstvima tisuća Filipinaca koje kontroverzni predsjednik Rodrigo Duterte opravdava ratom protiv krijumčarenja droge.

Riječ je o 'sustavnom ubijanju' koje se odvija nekažnjeno, ocjenjuje AI koji u svome novom izvješću pod naslovom 'Oni samo ubijaju' upozorava na činjenicu da je riječ o egzekucijama koje se već tri godine, otkako je Duterte 2016. postao predsjednik, zbivaju izvan dometa pravosudnog sustava.

Na snazi je 'opasna normalizacija' ilegalnih egzekucija i policijskog kršenja ljudskih prava, smatra AI.

Prema službenim statistikama, najmanje je 6.600 ubijeno pod sumnjom da je povezano s drogama u policijskim operacijama od 1. srpnja 2016. do 31. svibnja 2019.

U svome izvješću AI ističe dao 'zahvaljujući taktici namjernog dezinformiranja tamošnje vlade nije moguće utvrditi koliko je točno ljudi ubijeno u kampanji protiv droga'.

Filipinska vlada u više je navrata odbila optužbe o tome da je policija ubijala korisnike i krijumčare droga navodeći da obitelji žrtava mogu pokrenuti pravne postupke protiv policije.