ODBAČEN SLUČAJ

UN-ovci u Srebrenici 'nisu bili svjesni razmjera prijetećeg masakra'

22.09.2016 u 13:36

Bionic
Reading

Europski sud za ljudska prava odbacio je u četvrtak slučaj u kojemu se tvrdilo da su tri pripadnika mirovnih snaga UN-a kazneno odgovorna za masakr u Srebrenici 1995. Sud je objavio odluku po tužbi članova obitelji tri žrtve srebreničkog genocida o tome je li im Nizozemska, čiji su vojnici u sklopu UN-ovih snaga bili zaduženi za zaštitu enklave, prekršila ljudska prava. Slučaj su iznijeli sudu četiri rođaka žrtava masakra

Sud je priopćio da su vlasti dostatno istražile djelovanje mirovnjaka iz Nizozemske i dodao je da je 'nemoguće zaključiti da su istrage bile neučinkovite ili neadekvatne'.

Oni su ustvrdili da su pripadnici mirovnih snaga imali ulogu u pogibiji članova njihovih obitelji na način da su im naredili da izađu iz UN-ovog kompleksa nedaleko od Srebrenice kada su to područje osvojili bosanski Srbi.

Sva su trojica ubijena u masakru koji su počinile vojska bosanskih Srba i srpske paravojne postrojbe. Ubijeno je između 7.000 i 8.000 Bošnjaka.

Sud je podržao odluke državnog odvjetnika i prizivnog suda Arnhem-Leeuwardena priopćivši da pripadnici mirovnih snaga nisu izravno sudjelovali u ubojstvima te da 'nisu bili svjesni razmjera prijetećeg masakra'