ljudska prava

UN-ova agencija za izbjeglice oštro osudila danski zakon o traženju azila

04.06.2021 u 09:57

Bionic
Reading

UN-ova agencija za izbjeglice izrazila je snažno protivljenje zakonu koji je izglasao danski parlament, a koji bi trebao omogućiti da se zahtjevi tražitelja azila obrađuju izvan Europe, nazvavši to "odricanjem" od vlastite odgovornosti prema međunarodnom pravu

Danska je u četvrtak izglasala zakon koji joj omogućuje da obrađuje zahtjeve tražitelja azila izvan Europe, čime je potaknula bijes zagovaratelja ljudskih prava i Europske komisije.

Filippo Grandi, UN-ov visoki povjerenik za izbjeglice, naveo je u priopćenju da bi, ako dođe do provođenja zakona, moglo doći do prisilnog premještaja tražitelja azila i odbacivanja danske odgovornosti od zaštite najranjivijih izbjeglica.

"UNHCR se snažno protivi nastojanjima da se azil i obveze međunarodne zaštite eksternalizira ili 'autsorsa' u druge zemlje", rekao je.

Njegova agencija je u više navrata izražavala zabrinutost i prigovore prijedlogu danske vlade te je nudila savjete i pragmatične alternative, rekao je.

Danska već ima jedno od najstrožih europskih stajališta oko imigracije te prihvaća izbjeglice samo prema UN-ovom sustavu kvota.

Novi zakon će dopustiti Danskoj da premjesti izbjeglice koje pristignu na dansko tlo u centre za azil u partnerskoj zemlji u kojoj bi se trebali obrađivati njihovi zahtjevi te bi u toj zemlji trebali primiti zaštitu. Danska tek treba dogovoriti sporazum s partnerskom zemljom, no rečeno je da već pregovara s nekoliko zemalja kandidatkinja.

"UNHCR će i dalje nastaviti razgovarati s Danskom, koja i dalje ostaje vrijednim i dugotrajnim partnerom UNHCR-u, kako bi pronašli praktična rješenja koja bi osigurala povjerenje danskog naroda i podržala međunarodne obveze Danske", rekao je Grandi.